Україна вже потерпає від масштабних пожеж через спалювання трави

19.03.2019
Україна вже потерпає від масштабних пожеж через спалювання трави

Наслідки однієї з останніх пожеж у Тернопільській області. (Фото прес-служби управління ДСНС у Тернопільській області.)

В управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій Тернопільщини вирішили проводити спеціальні рейди за участю поліції та екологів для виявлення та покарання паліїв сухої рослинності.
 
 
За спалювання сухостою фізичних осіб штрафуватимуть на суму від 170 до 1 тис. 500 гривень (у залежності від масштабу завданої шкоди), а для посадових осіб мінімальний штраф становитиме 850 гривень.
 
 
Традиційне спалення сухої рослинності навесні стало для області справжнім лихом. За словами начальника відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління ДСНС Сергія Даніліна, від початку березня рятувальникам регіону доводилося виїжджати на такі пожежі вже понад 200 разів, інколи — і по тридцять разів за добу!
 
 
Тим часом надходять усе нові повідомлення про загорання сухої трави в господарських угіддях, уздовж доріг, і навіть на узбіччях вулиць у містах і селах.
 
 
Так, приміром, за оперативною інформацією ДСНС, 17 березня пожежно-рятувальні підрозділи області залучались до ліквідації пожеж через загоряння сухої рослинності 17 разів.
 
О 7:33 того дня виникла така пожежа на площі 1,5 га в селі Більче-Золоте Борщівського району, в 14:15 — на площі 1,3 га в селі Жовнівка Бережанського району, о 18:06. — на площі 4,5 га в селі Городок Заліщицького району. 
 
Як повідомив Сергій Данілін, тільки один виїзд пожежників обходиться в такому випадку більш ніж у десять тисяч гривень. А є ж ще матеріальні збитки від самих пожеж, а також збитки, які важко вирахувати в грошах.
 
Адже, «наводячи чистоту» і спалюючи для цього попри всі заборони суху траву, торішнє листя та побутове сміття, горе-господарі в результаті знищують родючий шар ґрунту, а продукти горіння отруюють повітря, відтак вогонь, вирвавшись із-під контролю, знищує корисні рослини та живність. 
 
Співробітники ДСНС нагадують, що частина 1 статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених зонах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу.
 
А також укотре закликають громадян дотримуватись правил пожежної безпеки та відмовитись від спалювання сміття і рослинних залишків.