Гектари підсніжників: к Холодному Яру квітує унікальний червонокнижний первоцвіт

19.03.2019
Гектари підсніжників: к Холодному Яру квітує унікальний червонокнижний первоцвіт

Весняна краса Холодного Яру зачаровує.

На Черкащині на 30 гектарах холодноярського лісу Кам’янського лісгоспу щедро буяє весняним килимом рідкісний підсніжник складчастий.
 
 
Побачити у Холодному Яру ці перші весняні червонокнижні квіти їдуть туристи з усієї України. 
 
 
«У нас є 5 великих локацій підсніжника складчастого. Колись вони були окремими, але нині зрослися в одне ціле», — розповідає «Україні молодій» Богдан Легоняк, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».
 
За його словами, окрім цих гектарів біло-зеленого дива природи у Холодному Яру, є чимало інших площ, де також росте підсніжник складчастий. Є навіть такі, про які ніхто й не знає, бо обійти всю територію Холодного Яру неможливо.
 
Волонтери у будь-яку погоду охороняють червонокнижні підсніжники холодноярського лісу.
Фото Валентини САМЧЕНКО.
 
Богдан Васильович 27 років тому вперше побачив, як люди масово почали виривати підсніжники. Тоді й виникла ідея охороняти ці квіти. Спочатку патрулювали ліс із друзями, потім до цього долучилися громадські організації та студенти.
 
Завдяки цьому ділянки з підсніжником складчастим і розрослися. Тож тепер тут весною завжди людно. Є на що подивитися.
 
«Туристи мають змогу сфотографуватися біля квітів, походити між тими, які ростуть одиноко, понюхати їх», — наголошує Богдан Васильович. Та, уточнює він, подорожуючим за красою холодноярського лісу охоронці не дозволяють бродити на основних площах, де росте підсніжник складчастий.
 
«На жаль, не всі туристи вміють себе поводити на локаціях підсніжника. Отож, аби вони не рвали та не витоптували квіти, нам довелося перекрити основні площі стрічкою», — констатував Богдан Легоняк.
 
Він каже, що вдалося трохи відучити людей від поганих звичок. Адже площі з підсніжником у Холодному Яру вже більше десяти років кожної весни завжди охороняються.
 
І тут, окрім працівників лісу та поліції, дуже допомагають студенти-біологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Вони чергують у період цвітіння підсніжника складчастого майже місяць, поки квітне ця краса.
 
Тим же, хто ризикне нарвати квітів, за маленький букетик доведеться заплатити штраф: лише одна квітка вирвана з цибулькою, — це 62 гривні з гаманця рослинного браконьєра. До речі, шістьох любителів червонокнижних підсніжників днями вже затримали. 
 
«Туристів при­їжджає багато. У Ки­єві є туристичні фірми, які привозять організовані групи і замовляють екскурсії», — наголошує Богдан Васильович. (Денний тур зі столиці із детальними розповідями про Гайдамаччину і Холодноярську республіку, а також заїздами у Суботів і Чигирин коштує від 590 грн. з особи). Якщо хто бажає навідатися на Чигиринщину самотужки, то можна просто подзвонити на телефони Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» і замовити собі екскурсію та навіть обід на природі.
 
«Дивлюсь по погоді і думаю, що ще цілий місяць підсніжники квітнутимуть у Холодному Яру», — підсумовує Богдан Легоняк. 

ОФІЦІЙНО

Немає попиту — немає пропозиції

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі. За торгівлю первоцвітами порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (у перерахунку на кожну рослину), передбачені статтями 88, 88-1, 159 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
 
Законом забороняється не лише продаж, а й купівля дикорослих рослин у фізичних чи юридичних осіб, які заготовили ці рослини без дозволу. Тобто, коли хтось придбав букетик підсніжників, заплативши за нього певну суму, то він став порушником закону.
 
За такі дії передбачена адміністративна відповідальність у відповідності зі статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу), згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії по відношенню до об’єктів рослинного світу, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 гривень.
 
Чи може хтось продати дома вирощені підсніжники? Виявляється, ні. Вирощування рослин, занесених до Червоної книги, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».