Українцям скоро почнуть нараховувати пеню за прострочення оплати «комуналки»

13.03.2019
Не інакше як ударом по гаманцях пересічних українців, можна назвати драконівські нововведення від ВРУ та Кабміну: одні затвердили, а інші втілять у життя в травні цього року закон, згідно з яким буде встановлено абонплату на... «комуналку».
 
 
Ба більше, аби уникнути заборгованості населення за такого роду послуги, за прострочення платежу нараховуватимуть пеню, розмір якої становитиме 0,01% боргу за день.
 
 
Не оплатив рахунки до 20 числа поточного місяця — готуй додаткові копійки, які щодня накопичують десятки гривень, а потім і сотню-другу.
 
 
Зауважимо, що Закон «Про житлово-комунальні послуги» депутати ухвалили ще наприкінці 2017 року і він мав набути чинностi цьогоріч iз 1 січня.
 
Але життя українців за новими «комунальними правилами» було відтерміновано влітку минулого року — Верховна Рада виявила певну лояльність, переглянувши своє рішення.
 
Не те щоб піклувалися про всіх. Просто закон за відсутність лічильників пропонує штрафувати постачальників. Встановити їх скрізь до початку 2019-го було нереально. Ось тому й мали всі споживачі відтермінування.
 
Що змінить із травня новий закон? Доведеться платити пеню за прострочення платежів, введуть абонплату на «комуналку», зобов’яжуть впускати у квартиру комунальників, дозволять відключати комунальні послуги за борги, комунальники платитимуть штрафи за відключення послуги без причини.
 
Ще через півроку після набуття чинностi закону українці повинні будуть вибрати постачальника комунальних послуг і модель роботи: кожен укладає договір сам, ОСББ укладає угоду від імені всіх мешканців.
 
Щодо пені — деякі гарячі депутатські голови пропонували її зробити вдесятеро більшою. Але вирішили не нагнітати і так не просту ситуацію. Тому, починаючи уже з 20 травня, українці, які платять за «комуналку» із запізненням, платитимуть «лише» 0,01% від боргу за кожен день.
 
Скажімо, якщо сім’я платить в середньому 1500 грн. за «комуналку» на місяць і прострочила платіж на 90 днів, то сума боргу збільшиться десь на 27 грн. Щоправда, в майбут­ньому розмір пені може бути переглянуто, зрозуміло, в бік збільшення.
 
Щодо абонплати, то Кабінет Міністрів розробив документ, який встановить максимальний розмір абонентської плати. Коефіцієнт витрати: гаряча вода і тепло — 0,004; холодна вода — 0,0035; вивезення сміття — 0,0015. Отже, в 2019 році максимальна абонплата на тепло, гарячу воду становитиме 43 грн., на холодну воду — 37,6 грн. і на вивезення сміття — 16,1 грн.
 
А зi збiльшенням мінімальної заробітної плати також збільшуватимуть і максимальні розміри абонплати. Водночас, як і зараз, окремо потрібно буде платити за послугу як товар. Але навіть якщо зовсім не користуватися комунальною послугою, абонплату доведеться оплачувати у будь-якому випадку.
 
Як роз’яснюється в документі: «Плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач платить виконавцю комунальної послуги з індивідуального договору про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку». А зібрані гроші спрямують на витрати з укладання договорів, розподіл послуги, обслуговування лічиль­ників.