Київські митці з сурмами й барабанами мітингують під Кабміном

14:35, 09.02.2022
Київські митці з сурмами й барабанами мітингують під Кабміном

Столичні митці зібралися під стінами Кабміну з вимогами знизити тарифи для творчих майстерень (Фото: Big Kyiv)

Кияни, які працюють у творчих майстернях, влаштували акцію протесту біля Кабінету Міністрів через тарифи «не по кишені».

 

Постанова Кабміну 1209 по суті вбиває образотворче мистецтво України, адже оплата рахунків за новими тарифами за користування теплоенергією у приміщеннях майстерень є непідйомною сумою для художників.

 

Про це інформує Україна молода.

 

Учасники акції переконані, що у зв’язку зі зміною тарифу Спілці художників загрожує банкрутство, а майстерні, що належать організації, держава забере через суд. 

 

Представники культурних сфер обурені тим, що в добу кризи для них запровадили небачені досі грошові побори, тим самим унеможливили вільне творення українського мистецтва. 

 

Вони впевнені, що таким чином в найближчому майбутньому українців перетворять із нації креативних людей на націю вдячних споживачів чужого мистецького краму.

 

Щоб краще донести свої вимоги, митці взяли на мітинг із собою власні твори, озброїлись плакатами з написами «Мистецтво – це цілісність держави», «Фарби замерзають. Українське мистецтво закінчується на тарифах» та цитатою Вінстона Черчилля «Якщо ми економимо на культурі, то за що ми воюємо?». 

 

Нагадаємо, тарифи за теплоенергію для творчих майстерень зросли у понад чотири рази внаслідок прийнятої урядом 10 листопада постанови № 1209. Відтак, їхній тариф складає 6953,77 грн за 1 Гкал, що на місяць становить до 30 тис. грн за майстерню. Через це митці вже протестували під Кабміном у грудні 2021 року.

 

Також Спілка художників вже звернулася з відкритими листами до президента, прем’єр-міністра, міністрів енергетики та культури із проханням сприяти у врегулюванні питання щодо користування тепловою енергією на період опалювального сезону. Художники просять встановити тариф як для населення.

 

Нагадаємо, 1 лютого під стінами Кабінету Міністрів у Києві пройшла акція «За ТБ українською!», учасники якої вимагали виконання закону про мову на телебаченні. До слова, сьогодні, 9 лютого, одесити вийшли під будівлю міської ради та вимагали про перегляд тарифів та перерахунок платіжок за опалення. 
 


Як повідомляла УМ, у Дніпрі мітингували проти свавілля в українській армії.