Їсти не скоромно: смачні ідеї для посту від киянки Анастасії Рябокінь

13.03.2019
Їсти не скоромно: смачні ідеї для посту від киянки Анастасії Рябокінь

Ми дочекалися найбільшого в році Великого посту, а це значить, що весна прийшла, а ми — в дорозі до світлого Христового Воскресіння.

 

Часткова зміна раціону харчування в цей час, як виявляється, — не головне на цій дорозі, але це також момент, який треба враховувати.

 

До того ж, початок весни зазвичай позначається на ослаблених за зиму організмах певною млявістю й іншими не особливо приємними фізичними станами, тому важливо при дотриманні посту берегти, а то й зміцнювати здоров’я. 

 

Киянка Анастасія Рябокінь розповідає нам, як це вона робить у своїй родині. «Піст — це чудовий час для оновлення: душевного і фізичного, надзвичайна легкість, легкість тіла і думок», — каже вона.

Анастасія Рябокінь родом із Вінниччини, у столиці закінчила Гуманітарний інститут, вийшла заміж. Нині працює реєстратором у медичному центрі, має донечку Євочку, якій майже три рочки. Кулінарія — її хобі, яке, як видно, переростає в серйозну справу.

«Люблю балувати своїх рідних і друзів смачними стравами, дивувати їх. Кулінарія приносить мені неабияке задоволення, це моє хобі, і як би я не була втомлена після роботи — іду на кухню і творю, це як відпочинок для мене, — розповідає Анастасія.

— Коли була в декретній відпустці, вирішила створити власну кулінарну групу «Кухня смачних ідей — для дорослих та дітей», де публікую власні рецепти і рецепти учасників групи, також у групі можна знайти чимало цікавих ідей, подачі найрізноманітніших страв на будь-який смак, для дорослих та дітей».  Пісні страви киянка готує не лише в піст.

«Вареники з капустою, різноманітні салати на олії, часто навіть борщ варю пісний», — каже вона.

Гарячий салат зігріє на початку весни Анастасія Рябокінь пропонує зараз особливу увагу при приготуванні страв надавати овочам. Ще є багато коренеплодів, які зберегли за зиму свої вітаміни та мікроелементи, заморожені овочі, квашені, а нині з’явилася вже й перша зелень.

«Дуже смачна, запашна, корисна та оригінальна страва, яка може подаватися окремо і як гарнір до риби чи м’яса, — гарячий овочевий салат. Підходить як для обіду, так і для вечері. Можна віднести до категорії здорового та корисного харчування. Також дозволяється вживати матусям, які годують, тільки без часнику», — зі знанням справи каже вона. 

Інгредієнти залежать від кількості бажаючих поласувати стравою. А потрібні: картопля, морква, цибуля, патисони (цукіні, кабачки, що знайдете), помідори, перець, зелень, часник, олія, сіль, перець, трави-приправи.
 
Усі овочі помити-почистити, нарізати кубиками, додати спеції, зелень, часник. Добре перемішати, включити духовку на 200 градусів. Викласти порційно овочеву суміш на підготовлену фольгу, закрутити по типу хінкалі, викласти на деко — і в духовку на годину-півтори.
 
За бажанням сюди можна додати м’яско (не в піст), рибку. Або наприкінці посипати сиром. 
 
За таким принципом можна готувати на відкритому вогні на пікніку, тільки щільніше загортати фольгу!

Хрумкий і корисний

Салатики завше смачні й завше корисні. За рецептом господині, на цей потрібні: капуста синя, капуста звичайна або пекінська, цибуля зелена або ріпчаста, огірки свіжі, маринована кукурудза, олія, сіль, пе­рець, зелень.
 
Нашинкувати два види капусти, нарізати огірки та зелень, додати інші інгредієнти, замішати і подавати до столу! 
 
Перець — смачно, ароматно і соковито. Господиня радить спробувати, якщо придбали трохи перчиків і помідорів. Гарна святкова страва, якщо в піст випадає родинне свято.
Інгредієнти: болгарський пе­рець, цибуля, часник, помідори, сіль, мелений перець, петрушка, олія. 
 
Перчик помити, розкласти на деко ­— і в духовку на 200 градусів до готовності. У цей час наріжте дрібно цибулю і ставте смажитись. Бланшировані помідори перебити в пюре і додати до цибульки.
 
Коли зайва волога випарується — додайте часник, сіль, поперчіть за смаком. Щоб перець було легше чистити — гарячим складіть його в пакет до охолодження. Зніміть шкірку і почистіть зсередини. 
 
Перед подачею в таріль по краях розкласти перчик, всередину підливку і петрушку (можна перемішати або притрусити зверху). Краще смакує охоло­дженим, так само перчик можна запекти і на мангалі. Дуже смачна, ніжна і ароматна страва, як у поєднанні, так і окремо.

Ікра чудова — грибна!

Грибна ікра — смачне рішення для тих, хто полюбляє намазки.
 
Якщо ви полюбляєте різноманітні смачні намазки на бутерброди, у вигляді м’ясних, рибних або сирних паштетів, грибна ікра — це те, що вам неодмінно сподобається, запевняє Анастасія Рябокінь. 
 
Така ікра чудово підійде на ранкові бутерброди, як закуска та навіть як гарнір. Любителі некалорійної їжі теж будуть приємно здивовані, адже грибочки містять чимало білка при мінімальній калорійності продукту.
 
Інгредієнти: 1 кг свіжих печериць, 2 цибулини, 2 морквини, зелень кропу, олія, соєвий соус, сіль, перець, коріандр.
 
Щоб зберегти аромат грибочків, їх слід протерти вологим рушничком, а якщо дуже забруднені — швиденько промити і просушити, щоб не ввібрали в себе зайву вологу. Деко змастити невеликою кількістю олії, рівномірно викласти слайси грибів і в розігріту духовку на 180 градусів, пекти 15-20 хвилин.
У цей час подрібнені овочі протушкувати на сковорідці з додаванням олії до готовності. Коли овочі охолонуть — усе перебити в блендері й додати зелень кропу, соєвий соус і спеції. Можна смакувати!

Святкова рибка

У певні дні посту допускається вживати рибу. Якщо захочете святкового стейка, то ось вам рецепт від Анастасії. 
 
Інгредієнти: стейки сьомги (будь-якої червоної рибки), лайм або лимон, спеції до риби, оливкова олія, сіль.
 
Приготування: це все перемішати, замаринувати і на грилі (мангалі) запекти, після чого побризкати соком лайма або лимона.
 
Креветки на мангалі
 
На 0,5 кг креветок приблизно (королівські, тигрові) потрібно по декілька горошин коріандру і чорного перцю — розтерти в ступці, додати декілька зубчиків почищеного і роздавленого ножем часнику, трішки лимонного соку (лайма) і ще можна пару крапель гострого соусу за бажанням.
 
Ще — шматочок вершкового масла, трохи оливкової олії і соєвого соусу.
 
Перемішати до однорідності або скористатись мікрохвильовкою. Креветки перекласти в зіппакет, залити соусом і залишити маринуватись до 30 хвилин, цього буде достатньо. Готувати над хорошим жаром на мангалі в решітці по 2 хвилини з кожного боку.
 
А знизу — подушка із зеленої спаржі, також із мангала.

Скумбія по-новому

І такою буває запечена скумбрія.
 
«Це рецепт і робота мого батька, він досить-таки цікавий і незвична подача, нам та гостям сподобалось», — ділиться враженнями від нової страви Анастасія. 
 
Інгредієнти: скумбрія свіжоморожена — 2-3 шт., сіль, пе­рець, приправи до риби.
 
Рибку, ще морожену, розрізати вздовж спинки, відділити хребет і кості, прибрати голову і хвіст. Зробити гарненькі частинки філе. Далі натерти рибку спеціями до риби, сіллю-перцем — усім, що любите. Зручно вкласти в звичайний канцелярський файл, міцно закрутити, фіксуючи скотчем, щоб утворилась рівненька «ковбаска». Покласти в морозилку на ніч, наприклад, і можна подавати, нарізаючи тоненькими слайсами гострим ножем.
 
Також чудовий варіант скумбрії «Ароматеа» сподобається і господарям, і гостям. Інгредієнти: скумбрія — 3 шт., цибуля — 2 шт., морквина, олія, сіль, перець, зелень, приправи до риби.
 
Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній насадці, підсмажити на олії, наприкінці додати спецїї та зелень.
 
Рибку почистити, добре вимити, нафарширувати овочевою начинкою, зверху притрусити спеціями, загорнути фольгою і в духовку пектись при 200 гр. годину, потім розкрити фольгу і ще потримати до рум’яності. Дати вистигнути пару годин — і можна подавати.
Смачного! 

ДЕСЕРТ

Вишневий торт

Пісний торт — це красива кулінарна філософія. 
 
У піст може бути солодке свято, а чому б і ні? Навпаки, піст — зовсім не привід для суму. Анастасія пропонує спекти вишневий брауні.
 
«Вологий торт, який легко готується, поєднує в собі смак кави, вишень та шоколаду, можна вважати пісним», — каже вона.
Інгредієнти: 3 склянки борошна, 2 склянки цукру, 6 столових ложок какао, ванільний цукор, дрібка солі, по склянці готової кави, вишневого соку і рафінованої олії. 
 
Сухі та вологі інгредієнти змішуємо окремо, а потім поєднуємо між собою та додаємо чайну ложку погашеної оцтом соди. Виливаємо в підготовлену форму (я змащую маслом та притрушую какао). Зверху викладаємо вишні.
 
Випікаємо при 190 градусах не менше години. Вишні та сік я беру солодкі з домашнього компоту, каву можна як заварну, так і розчинну, навіть цикорій підійде.
 
Головне — мати міру. Їсти понад міру не бажано ні в піст, ні в інший час.