Ми дочекалися Масниці — тижня перед Великим постом.
Історія його відзначення прослідковується ще з трипільських часів, коли ці дні вважали початком справжньої весни, називали цей тиждень Колодієм.
Саме тоді й відбуваються народні гуляння, прощання із зимою і смакування обрядових смачних страв.
Неодруженим чоловікам дівчата чіпляли символічні колодочки і жартували-насміхалися, що парубки надмірно «перебирають» дівчатами, досі не завівши родин. Що тоді готували? Найперше — це вареники.
Молодий місяць символізував собою жіноче начало, а вареник був його уособленням. Із появою на небі молодого місяця наші прадіди молилися, щоб щастило цілий місяць.
Крім вареників, наші прабабусі в «бабський тиждень» пекли сирні баби, смажили налисники з сиром, варили локшину і галушки на молоці.
А ще готували ряжанку, колотуху, розтирачку, молочні каші з гречкою, молочний кисіль і багато інших молочних страв.
На Колодія прагнули наїстися «про запас», на цілих сім довгих тижнів весняного Великого посту. Із часів християнства пишні гуляння стали помірнішими, однак тиждень Масниці і донині залишається днями підготовки до Великого посту, а потім — до зустрічі світлого Воскресіння.
Лариса Пошпур із Тернопільщини радить цього тижня влаштувати сирний рай із масляними берегами. Слушна і смачна порада, чому б і не прислухатися?
Сирні пуп’янки
До чаю — що ранкового, що вечірнього, що спонтанного, коли гості на порозі — господиня радить пекти сирне печиво: швидко і дуже смачно!
«За 45 хвилин приготування посмакуєте сирними пуп’янками», — каже жінка.
Інгредієнти на тісто: 250 г сиру (бажано сухого, через марлю відтиснути зайву вологу), пачка м’якого маргарину, 0,5 л борошна, чайна ложка розпушувача.
Замісити тісто і розкачати, склянкою чи формою витиснути кружечки, вмочити палянички в першому варіанті в цукор з ванільним цукром, в другому варіанті — в цукор з корицею, скласти їх удвоє, знову вмочити в цукор і скласти вдвоє.
Вийде четвертинка-пуп’янок. Викласти на деко і випікати до золотистого кольору при температурі 180 градусів 15 хвилин.
«Пальчики оближеш»
Так назвала пані Лариса неймовірно ніжні міні-рулетики з вишнями і горіхами. Інгредієнти для тіста: пачка маргарину (або 150 г масла), склянка сметани, 2 склянки борошна. Замісити тісто і поставити в холодильник на ніч.
Поділити на 4 частини і розкачати по черзі прямокутник. Порізати на смужки довільної ширини і викладати начинку: у пальчиках — вишня і шматочок горішка, у рогаликах — айвовий густий джем, у фартушках — четвертинка яблука (можна покласти мелений мак із цукром або й мелені грибочки з цибулею і морквою — смакуватимуть до грибної юшки).
Випікати при 180 градусах 15 хвилин. Коли охолонуть рулетики із солодкою начинкою, їх слід обкачати в цукровій пудрі з ванільним цукром.
Яблучний пиріг
Не тільки діти полюбляють такі пироги. Тому перепишемо й собі цей її рецепт. Тісто: 250 г масла, чайна ложка розпушувача, пакетик ванільного цукру, 2,5 склянки борошна.
Всі інгредієнти перетерти, додати 5 жовтків, 3 столові ложки цукрової пудри і замісити.
Розділити на 3 кульки і поставити в морозилку, щоб замерзло. Білки поставити в холодильник.
А тепер почаклуємо з яблуками. 1 кг 300 г чищених плодів потерти на грубій (буряковій) терці, додати 4 столові ложки цукру (можна більше), шкірку і сік лимона, чайну ложку кориці.
Все змішати і варити, поки не випарується волога. До холодних яблук додати 2 повні столові ложки крохмалю.
Пінка (робити, коли вже тісто і яблука — у формі для випікання ): 5 білків з холодильника добре збити з дрібкою солі в піну, додати склянку цукру і 20 г ванільного цукру і збивати на великих обертах.
Потім додати 2 ванільні чи сметанкові пудинги і збивати на менших обертах, щоб все з’єдналося. Додати 125 г олії без запаху (лити цівкою) і далі збивати.
Форму 20 на 30 застелити пергаментним папером, потерти 2 частини тіста, потім викласти яблука (я додала варення смородини в шоколаді), зверху пінку, і потерти третю кульку.
Я пекла 1 годину 20 хвилин (спочатку 10 -15 хвилин при 180 градусах, а потім — при 160. Спочатку піднімаються краї, пізніше — середина).
Яблука на меду
Ну гуляти — то гуляти! Якщо ще до яблук додати меду, вийде такий пляцок, що словами не описати, розповідає Лариса Пошпур і ділиться рецептом.
Коржі медові: 150 г маргарину розтопити з 2 столовими ложками меду (не кип’ятити), половина склянки цукру, півлітрова банка борошна, яйце, 2 столові ложки сметани, чайна ложка соди (погасити оцтом).
Замісити тісто і спекти 2 коржі (при температурі 180 градусів упродовж 10 хвилин).
Бісквітний корж: 4 білки збити до піків, додати 4 столові ложки цукру і збивати, додаючи жовтки по одному.
Потім на менших обертах з’єднати з трьома столовими ложками борошна, додати столову ложку крохмалю і 1,5 чайної ложки порошку для печива. Спекти корж.
Для змащення: в 0,5 л молока додати 150 г цукру і один пудинг ванільний (40 г). Спочатку добре все розмішати, довести до кипіння, відставити і накрити рушником до охолодження.
Коли вистигне, додати до 400 г збитого до пишноти масла 1,5 кг чистої ваги яблук, потертих на буряковій тертці, 0,5 склянки цукру і протушкувати до випаровування вологи. Потім розділити яблука на 2 частини.
2 кольори галаретки (вишнева і ківі) окремо розвести в 50 мл окропу, додати до гарячих яблук і добре перемішати, щоб галаретка добре розчинилася.
Залишити для охолодження.
Складаємо пляцок: корж медовий + крем + яблука з вишневою галареткою + маса + бісквітний корж + маса + яблука з ківі + маса + медовий корж.
Улюблений пляцок з маком
Схоже, у пані Лариси список улюблених пляцків дуже довгий. Це й добре — матимемо що пекти! Ось маковий — він і до свят як знахідка буде.
Тісто — це 8 яєць і 2 склянки цукру. Ще під рукою треба мати: 400 г маку сухого меленого, столову ложку сухарів, 2 столові ложки борошна, склянку мелених горіхів, чайну ложку порошку для печива.
Збиваємо яйця з цукром до його розчинення, додаємо перемелений мак, сухарі, борошно з порошком до печива, перемелені горіхи.
На менших обертах перемішуємо і ділимо тісто на 3 частини. Час випікати 3 коржі, форма 23 на 35.
Крем готуємо так: 500 г масла збити і додавати по ложці варене згущене молоко (0,5 л), наприкінці — дрібку лимонної кислоти.
Далі нам потрібні квадратні вафлі. Нижню вафлю помастити кремом + корж + крем + вафля + крем + корж + крем + вафля + крем + корж + крем + вафля + крем. Тримати при кімнатній температурі до зм’якшення вафель і коржів.
Швидка піца
Господиня з Тернополя радить пекти і швидку піцу, бо дуже не хочеться навесні довго стояти біля плити! Ця піца — ароматна, хрумка, соковита.
Тісто: 2 яйця збити вінчиком чи міксером, додати 4 столові ложки майонезу і 4 столові ложки сметани, дрібку солі, Все збити і додати 9 столових ложок борошна.
Все збити і вилити на змащену пательню 28 см в діаметрі (або 32 см). Тісто розрівняти, зверху викласти соус, а на нього — що забажається.
Це може бути подрібнене м’ясо чи ковбаски, кружальця помідорів чи кільця перцю. Цибуля, гриби, оливки.
Потім посипаєте тертим сиром, накриваєте кришкою і тримаєте 2 хвилини на найбільшому вогні та 15-20 хвилин — на маленькому. Досить смачно!
Голубці з дерунами
Про пісні голубці чула і готувала такі не раз, а от про голубці з дерунами вперше почула від пані Лариси. Хто ще не чув, то цей рецепт для нас.
Треба качан квашеної чи сирої капустини. Розібрати головку квашеної капустини на листки і пропарити їх водою.
Деруни: цибулю і картоплю (цибулина на 5 картоплин) потерти на найдрібнішій тертці, поперчити і посолити до смаку, додати борошно і розпушувач.
Смажити на мінімумі олії, тільки щоб картопля схопилася (не до готовності).
Грибна начинка: гриби промити (печериці), порізати на 4-6 частин і посмажити на олії. Накрити кришкою, поперчити і посолити за смаком.
Потім зняти кришку і випаровувати до сухості, а тоді перемолоти разом із притушеною морквою і цибулею, поставити на вогонь, щоб підсушити. Якщо маєте сушені гриби — то взагалі смакота.
Тепер кладете половину чайної ложки начинки в дерун (тертюх), скручуєте рулет і загортаєте його в листок капусти.
Складаєте в посудину, в якій будете запікати голубці, зверху кладете лавровий лист, духмяний перець, заливаєте ледь підсоленою водою, доводите до кипіння і ставите в духовку на 1 годину 20 хвилин.
Готові голубці подавати з грибною підливою чи смаженою цибулею. Такі голубці будуть хорошим варіантом страви в піст, якого ми очікуємо.
А наразі триває ще тиждень Масниці, і нехай він буде гарним!
Смачного!
ВИПРОБУВАНО
Малай від Дарії Цвек
Такий хліб — це вже «класика» випічки на Масницю. Печемо за порадами відомої кулінарки!
Інгредієнти: 100 г кукурудзяного борошна, 150 г сиру, 4 яйця, 150 г цукру, 0,5 склянки кислої сметани, лимонна есенція.
Жовтки розтерти з цукром, всипати перетертий крізь сито сир, додати сметану, борошно та кілька крапель лимонної есенції.
Все разом старанно вимісити і лишити на 30 хвилин.
Через півгодини масу вимішати з піною збитих білків, викласти у змащену і посипану сухарями форму. Пекти годину за температури 210-250 градусів за Цельсієм.