Після двох поспіль поразок у «Галичанки» змінили тренера

06.03.2019
Після двох поспіль поразок у «Галичанки» змінили тренера

Після роботи з чоловічою збірною України Віталія Андронова запросили до керма найсильнішого жіночого клубу країни. (Фото з сайта xsport.ua.)

Той факт, що раптова зміна наставника може мати визначальний вплив на турнірне майбутнє команди, підтвердила історія виступу запорізького «Мотора» у поточному розіграші Ліги чемпіонів.
 
 
Найсильніший чоловічий клуб країни невдало розпочав свої виступи в одній з елітних груп суперліги, програвши під керівництвом польського тренера Патріка Ромбеля чотири матчі поспіль. 
 
 
Утім екстрена зміна Ромбеля на Миколу Степанця справила на «мотористів» позитивний ефект.
 
 
Розправивши крила, український чемпіон позбувся статусу аутсайдера октету й, у підсумку, з п’ятого місця в групі «В» пробився до «плей-оф», де наприкінці березня (в 1/8 фіналу) поміряється силами з четвертим колективом групи «А» — польським «Віве Кельце».
 
Так само вже по ходу сезону гостру необхідність тренерських змін відчули й у таборі кращого жіночого колективу України.
 
Повертаючи в літнє міжсезоння до керма команди Василя Козаря, керівництво львівської «Галичанки», без сумніву, очікувало від спеціаліста та його підопічних якогось прориву.
 
Однак на проміжній дистанції виявилося, що «Галичанка» демонструє вельми посередній хід, хоча й зберігає за собою статус лідера національної першості.
 
Перше серйозне розчарування у львівському клубі пережили ще у вересні, коли «Галичанка» з тріском на попередньому етапі кваліфікації вилетіла з розіграшу Кубка ЄГФ, двічі поступившись данському «Віборгу» з однаковим рахунком — 22:33.
 
Коли ж у лютому незмінний чемпіон країни останніх трьох сезонів зазнав двох поразок поспіль, програвши спочатку в гостях ужгородським «Карпатам», а згодом — удома — «Реалу» з Миколаєва, президент «Галичанки» вирішив оперетивно шукати заміну Козарю.
 
Наступником колоритного спеціаліста, котрий, до слова, привів «Галичанку» до її прем’єрного чемпіонства, став екс-наставник чоловічої збірної України з гандболу Віталій Андронов.
 
До речі, останнім часом ідея призначати на тренерські пости в жіночі команди спеціалістів iз досвідом роботи в чоловічому гандболі стала доволі популярною в Україні.
 
Початком такого «мейнстріму» можна вважати день призначення на пост головного тренера жіночої збірної України (в липні 2016 року) Бориса Чижова.
 
Водночас варто відзначити, що найближчим часом у Міністерстві молоді та спорту має відбутися затвердження кандидатури нового наставника.
 
Попередньо комісія Мінмолодьспорту вже дала згоду на роботу олімпійської призерки-2004 Наталії Ляпіної на посту головного тренера збірної України.
 
Проте до моменту офіційного затвердження, нова наставниця «синьо-жовтих» працюватиме в статусі  виконуючої  обов’язки. Примітно, що одним з її помічників буде президент Федерації гандболу України Андрій Мельник.