«Окупанти подолали новий рубіж абсурду»: адвокат Еміль Курбедінов про затримання архієпископа Климента

05.03.2019
Представників ООН, ОБСЄ та Ради Європи вже поінформували про незаконне затримання архієпископа Климента в окупованому Криму.
 
Як розповіли в прес-службі Київської митрополії ПЦУ, інцидент стався пізно ввечері 3 березня на автовокзалі міста Сімферополь.
 
Єпископа православної церкви України Климента затримали поплічники Кремля саме в той момент, коли той сідав в автобус для поїздки до російського міста Ростов-на-Дону.
 
Там священик повинен був зустрітися в СІЗО з наймолодшим українським політв’язнем Павлом Грибом.
 
Нагадаємо, що на даний час 20-річний хлопець перебуває на межі життя та смерті через прогресування небезпечних хвороб, однак належної медичної допомоги не отримує.
 
Місія архієрея Кримської єпархії в Криму Климента полягає не лише у захисті українських арештантів, а й у зборі інформації про умови їх утримання та оприлюднення кричущих фактів беззаконня з боку російських окупантів.
 
Однак, за відомою лише російським «спецслужбам» причиною, Климент сам став незаконно обвинуваченим i був доставлений до Київського районного відділу поліції міста Сімферополь.
 
Понад п’ять годин російські спецслужби незаконно утримували священика Київської православної церкви на підставі фейкових звинувачень у крадіжці.
 
Коли поплічники Кремля зрозуміли, що «пришити» кримінальну справу неможливо, почали звинувачувати архієпископа Климента у... нецензурній лайці.
 
«Мене змусили відкрити валізу та обшукали з ніг до голови, — розкрив скандальні подробиці затримання архієпископ Климент, як тільки вийшов на свободу.
 
— Все, що зі мною відбувається, я розцінюю як роботу репресивної машини Кремля в Криму. Це відверта помста особисто мені, як людині, яка захищає та підтримує українських політичних в’язнів на території Росії, а також представників кримсько-татарського народу».
 
Аналогічної точки зору дотримуються активісти громадських організацій на території анексованого півострова, а також представники офіційної влади в Києві.
 
«Окупанти подолали новий рубіж абсурду, — заявив адвокат Еміль Курбедінов. — Архієпископа Климента затримали на підставі фейкових звинувачень, а далі все відбувається за заздалегідь складеним сценарієм. Пройде так званий «суд», який винесе вирок за статтею «дрібне хуліганство» ні в чому не винній людині. Моєму підзахисному загрожує або 15 діб арешту, або традиційний у подібних випадках штраф».
 
Наразі архієпископ Климент живе у режимі постійного телефонного зв’язку з представниками українського МЗС, адвокатами та правозахисниками, які надають йому допомогу.
 
«Окупаційна влада за будь-яку ціну, нехай навіть i незаконно, готова виписати Клименту адміністративний арешт, позбавивши його тим самим можливості захищати та морально підтримувати арештантів з України, — вважає уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова. — Росія боїться, що всьому світу стане відома правда про стан здоров’я політв’язня українця Павла Гриба. Їм є що приховувати! Ми просто зобов’язані надати допомогу архієпископу Клименту, це наш обов’язок, тому що йдеться про людину, яка багато зробила для нашої країни».
 
Уже відомо, що всі зібрані факти про незаконне затримання, фейкові звинувачення та погрози архієпископу Клименту, а також інформацію про свавілля окупаційної влади в Криму передадуть представникам ООН, ОБСЄ та Ради Європи.
 
«Ми бачимо справжнє обмеження прав i свобод віросповідання людей, які перебувають на території окупованого Криму, — заявила офіційний представник зовнішньополітичного відомства Катерина Зеленко. — Російські окупанти власними діями лише зайвий раз довели свою непримиренність щодо українського православ’я на анексованому півострові».
 
Адвокати архієпископа Климента вже подали заяву за фактом незаконного затримання до прокуратури. Зазначимо, що керівник інформаційного відділу Православної церкви України (ПЦУ) архієпископ Климент активно виступив проти анексії Криму в 2014 році.
 
Поміж активістів руху опору він «живим щитом» перекривав дорогу росіянам до військової частини у селі Перевальне, що під Сімферополем. Після анексії пів­острова Климент залишився на території окупованого Криму, попри тиск російської влади на Українську церкву, та продовжив свою діяльність.
 
Він був громадським захисником українського активіста Володимира Балуха, відвідував у російській колонії режисера Олега Сенцова під час його протестного голодування, а також надавав підтримку українським морякам, захопленим у Керченській протоці по шляху проходження з Одеси до Маріуполя.
 
На сьогодні єпископ православної церкви України Климент очолює Православну місію допомоги політичним в’язням, які перебувають на території Росії. 

ДО РЕЧІ

На кінець лютого 19 із 60 зареєстрованих на Львівщині церковних громад УПЦ Московського патріархату перейшли до складу новоствореної Православної церкви України.
 
А минулої неділі ліквідована у лютому парафія Української греко-католицької церкви храму Стрітення Господнього у Львові також ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України. Про це повідомив представник громади Ігор Барановський.
 
Останні 17 років у згаданому храмі проводили служби і греко-католики, і римо-католики, а у 2018 році між парафіянами двох конфесій виник конфлікт, після чого УГКЦ відкликала свого священика, не призначивши нового. У лютому 2019 року УГКЦ ліквідувала парафію храму Стрітення Господнього.