Летить щедрик у Європу: хор «Кредо» вирушить у світове мистецьке турне з економічною місією

05.03.2019
Летить щедрик у Європу: хор «Кредо» вирушить у світове мистецьке турне з економічною місією

Хор «Кредо». (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

У Києві на прес-конференції у Торгово-промисловій палаті України нагадали про реалізацію започаткованого ще восени 2018-го масштабного тривалого проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України», приуроченого 100-річчю створення Української республіканської капели (УРК) під керівництвом Олександра Кошиця та світового тріумфу «Щедрика».
 
 
Проект представляють Покровська міська рада, Донецька обласна адміністрація, Тульчинська міська рада разом з Всеукраїнським хоровим товариством імені Миколи Леонтовича.
 
 
«Ця ініціатива поєднує культуру і бізнес, минуле і майбутнє. Сьогодні потребуємо саме таких креативних, нестандартних рішень та підходів промоції України у світі. Підходів, які допоможуть поєднати культурні, економічні та політичні інтереси нашої держави», — каже віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе.
 
Членкиня уряду наголосила, що зараз максимально важливо повернути Україну на культурну і ментальну мапу Європи та світу, адже Росія продовжує ганебну політику присвоєння нашої історії та культури.
 
«Особливо тішуся, що ідея цього проекту зародилася не в Києві, не у державних кабінетах, а на місцевому рівні — в місті Покровськ Донецької області, де свого часу творив композитор Микола Леонтович. Упевнена, для багатьох не лише у світі, а й в Україні стане несподіванкою донецьке коріння всесвітньо відомого «Щедрика», — додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.
 
Пересувна вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф «Щедрика».
Фото з сайта vinnitsa.biz.
 
Проект уже відзначився резонансними подіями. Упродовж майже півроку мандрує Україною, обласними центрами пересувна вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф «Щедрика», в основі якої — документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які підтверджують державно-інституційний характер культурної місії УНР за кордоном.
 
У Києві інформаційні щити фотовиставки привертали увагу до раніше замовчуваної вітчизняної історії на площі перед Національною оперою України, у будівлі Міністерства закордонних справ, Національного історичного музею, на залізничному вокзалі.
 
У рамках фестивалю «Наше Різдво на Донеччині» пройшов Всеукраїнський конкурс хорових колективів «Щедрик Фест». У відбірковому турі взяли участь більше 40 колективів зі всієї України у трьох номінаціях: дитячі, однорідні, змішані. У фіналі в Києві та Покровську (Донецька область) взяли участь 17 хорів. Переможець — столичний хор «Кредо» у травні відправиться у світове турне, перший пункт призначення — Прага.
 
У Покровську провели «круглий стіл» «Українізація Донбасу: від теорії до практики» за участю директора Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, що порушив питання нових форматів і важелів впливу та заохочення щодо більшого розвитку української мови і культури на Донбасі. Було визначено пріоритетний перелік історичних постатей, видатних людей Донеччини, і зокрема Покровська, вагомі історичні дати, які слід нанести на культурну мапу Донбасу.
 
Визначили, що найбільш правильною візуалізацією пісні «Щедрик» як українського бренда у всьому світі є зображення ластівки — цю птаху українці раніше називали щедриком, і була вона символом настання нового року весною, 1 березня. Ластівочку помістили на пам’ятний знак у Покровську, відтворивши ту, яку зобразив на дерев’яній різьбленій сухарниці батько Миколи Леонтовича — Дмитро Леонтович і подарував її сину. Оригінал тарелі зберігається у Покровському краєзнавчому музеї.
 
До речі, у місті Тульчин Вінницької область підписали договір про побратимство між подільським містом та Покровськом Донецької області. Ці населені пункти пов’язані ім’ям композитора Миколи Леонтовича.
 
А з нагоди 100-річчя від дня підписання Симоном Петлюрою наказу Уряду УНР про створення Української республіканської капели (УРК) під орудою Олександра Кошиця на Київському залізничному вокзалі організували великий хоровий флешмоб, учасниками якого стали 6 хорів, усього — 200 виконавців.
 
Наступна помітна подія проекту — економічний форум «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України», який відбудеться 23 квітня у Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут  імені Ігоря Сікорського».
 
На форумі оцінять потреби українського бізнесу в інвестиціях та нових ринках збуту, здатності до прийняття цих інвестицій та виходу на європейський рівень. Результатом має стати залучення інвестицій та грантів на розвиток українського бізнесу, відновлення та вдосконалення інфраструктури Донецької та Луганської областей, а також ініціювання питання щодо збільшення квот для українського експорту.
 
У мистецькому плані головною подією року буде світове турне переможця фестивалю «Щедрик Фест» — камерного хору «Кредо» на честь 100-річчя культурної дипломатії України та світового тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.
 
Утім культурну місію супроводжуватиме й просування економічних інтересів України у світі. Австрія, Бельгія, Велика Британія, Іспанія, Німеччина, Португалія, Франція, Чехія, Швейцарія, Канада, США почують не тільки 82 найкращі українські голоси, а й познайомляться із 82 торговими марками України.
 
Українська республіканська капела, створена у 1919 році за ініціативою очільника уряду — голови Директорії Симона Петлюри, була державним культурним проектом, який вплинув на підвищення закордонного імі­джу українських державних інститутів і конкурентоспроможності Української Республіки.
 
Нова культурна інституція, за задумом Петлюри, мала прорвати російську інформаційну блокаду в Європі. Цей історичний та ідеологічний факт як ніколи актуальний і сьогодні, коли Україна перебуває у складній політичній та економічній ситуації. Українські підприємства, розташовані у регіонах, де Росія веде війну і чинить сепаратистські впливи, втрачають позиції як на світовому ринку, так і на ринку України.
 
За цих умов необхідно привертати увагу країн Європи та Америки до українського бізнесу, намагатися залучати іноземні інвестиції, отримати гранти, ініціювати збільшення квот на поставки української продукції. 
 
Нагадаємо, датою утворення УРК є 25 січня 1919 року. А вже 24 березня Українська республіканська капела вирушила на гастролі. Упродовж 1919—1924 років українські співаки тріумфально виступали в багатьох країнах Європи та в США.
 
Обов’язково виконували українську колядку «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича. Згодом її переклад англійською зробив Петер Вільховський, який працював на радіо NBC. Нині найбільш упізнаваною різдвяною піснею у світі є Carol of the Bells. Уперше «Щедрик» прозвучав за кордоном 11 травня 1919 року в Національному театрі Праги. Українська капела тоді на весь світ своїми виступами заявляла, що Україна — не Росія.