У Львові заборонили клаптикове утеплення будинків-пам'ятників архітектури

27.02.2019
У Львові заборонили клаптикове утеплення будинків-пам'ятників архітектури

(Фото Дем'яна Данилюка)

Відтепер будинки, які у Львові є пам’ятками архітектури, взагалі не можна утеплювати.
 
Якщо житло розташоване  у межах історичного ареалу міста, то можливість його утеплення розглядатимуть індивідуально в Управлінні охорони історичного середовища.
 
Також у міській раді запропонували взагалі заборонити у Львові клаптикове утеплення фасадів, але у прийнятій ухвалі цього пункту не виявилось.
 
Усе розпочалося з того, що 18 грудня 2018-го Кабмін дозволив українцям утеплювати старі житлові будинки без отримання на це спеціальних дозволів.
 
Йшлося, зокрема, про будівлі, які не мають історичної цінності та не є об’єктами культурної, історичної, місцевої спадщини.
 
Але, отримавши «зелене світло», львів’яни  розпочали масово утеплювати фасади, незважаючи навіть на те, що значна їх частина є історичною спадщиною.
 
Аби вберегти автентичну архітектуру міста, у Львівській міськраді повідомили про наміри переглянути нові Державні будівельні норми.
 
Й на засіданні виконкому остаточно заборонили утеплювати пам’ятки архітектури, а за порушення — штрафуватимуть.
 
Обмеження введено недаремно, адже, приміром, станом на березень минулого року під час перевірок представники міської влади  виявили 1 тис. 322 будинки, які були пофарбовані у різні кольори.
 
Також нагадаємо, що Львівська міська рада має намір цього року запровадити програму співфінансування реставрації дерев’яних вікон у будинках. 
 
Програма передбачає, що певний відсоток від вартості робіт сплачуватиме адміністрація й певний відсоток збиратиме населення. Спільними зусиллями планують відновити 30 об’єктів.
 
Загалом у Львові є 214 пам’яток національного значення. Тоді як пам’яток місцевого значення значно більше — понад 2 тисячі. Більшість із них розташована в центрі.
 
Збереження архітектурних надбань є надзвичайно пріоритетним завданням як для міської ради, так і для самих жителів Львова.