Українські гранди розпочали єврокубковий сезон з результативних бойових нічиїх

19.02.2019
Українські гранди розпочали єврокубковий сезон з результативних бойових нічиїх

З великими труднощами, граючи в меншості, «Шахтарю» вдалося здобути нічию в домашній грі проти «Айнтрахта».

Обдива українські клуби, котрі пройшли до кульмінаційної стадії єврокубків, свої перші «весняні» матчі не програли. І це дарує вболівальникам «Шахтаря» та «Динамо» оптимізм та надію на краще єврокубкове майбутнє для їхніх улюблених команд.
 
Зазвичай, коли йдеться про нічийні рахунки в першому з двох стикових матчів, прийнято говорити про те, що шанси обох колективів на вихід до наступного раунду змагань рівні. Так, власне, наставник «Динамо» Олександр Хацкевич і заявив після результативної гостьової нічиєї (2:2) «біло-синіх» з «Олімпіакосом». Однак, з урахуванням одразу двох забитих киянами м’ячів у Піреях, їхні шанси на подолання 1/16 фіналу ЛЄ виглядають на кілька пунктів вищими від 50%.
 
До речі, в УЄФА всерйоз розглядають можливість відміни правила «гостьового гола», котре, як відомо, за нічийного сумарного результату до наступного етапу виводило команду з більшою кількістю забитих гостьових м’ячів. Планувалося, що дану ідею виконавчий комітет УЄФА розгляне на своєму засіданні під час виборчого Конгресу організації, коли, нагадаємо, на другий термін на пост голови європейського футболу переобрали Александера Чеферіна. Проте зі скасуванням правила «виїзного гола» на стадії «плей-оф» єврокубків в УЄФА вирішили не поспішати, обмежившись втіленням у життя іншої новаторської ідеї — відеоасистента рефері.
 
Водночас зауважимо, бажання футбольних функціонерів відмовитися від поняття «виїзний гол» пов’язане з переконанням, що в сучасному футболі гостьовій команді стало значно простіше забивати м’ячі, ніж у минулому, коли до суперника опонент приїздив iз твердим переконанням не пропустити.
 
У перших протистояннях 1/16 фіналу «Олімпіакос» — «Динамо» та «Шахтар» — «Айнтрахт» гра значною мірою мала відкритий характер. Ані київський колектив, ані футболісти з «Айнтрахта» відсиджуватися в обороні в гостях не наважилися. Коли очільник «гірників» Паулу Фонсека перед матчем твердо заявив, що його підопічні в Харкові обов’язково гратимуть на перемогу, у відповідь його візаві — Адольф Хюттер — вирішив, що кращою за таких умов обороною буде напад. І вже на сьомій хвилині поєдинку німецька команда забила такий важливий у контексті «стикових матчів» гостьовий гол. А блискавичне видалення опорного півзахисника «гірників» Тараса Степаненка, котрий за 11 стартових хвилин устиг заробити дві жовті картки, дозволило «Айнтрахту» розжитися на полі суперника ще й другим голом. Без сумніву, зголоднілий за футболом під час зимових канікул Степаненко неабияк підвів свою команду, хоча в таборі «помаранчево-чорних» і кажуть, що другий «гірчичник» був «притягнутий суддею за вуха». Проте завдяки старанням своїх партнерів та, можливо, загалом, дещо вищому класу українського чемпіона, котрий, нагадаємо, до ЛЄ потрапив як невдаха групового етапу Ліги чемпіонів, «Шахтар» зумів урятувати цю гру, звівши її в підсумку до нічиєї.
 
Так само відігруватися по ходу поєдинку випало й динамівцям. Вони, як і «гірники», зробили це двічі, забивши рятівний від поразки м’яч незадовго до фінального свистка. Як відзначив білоруський наставник «біло-синіх», врятуватися від поразки його команді допомогла зміна в перерві поєдинку стратегії, після чого динамівці почали «агресивніше грати вперед, а не назад та вздовж». 
 
За словами Хацкевича, нічийний результат «Динамо» задовільняє, проте шанси обох команд на вихід до 1/8 фіналу ЛЄ «50 на 50». 
 
Натомість півзахисник «Олімпіакоса» Константінос Фортуніс переконаний, що його команда виглядає краще як за грою, так і за складом, тому зможе подолати динамівський бар’єр.
Щодо «гірників», то перед їхньою першою грою з «Айнтрахтом» Паулу Фонсека наголошував, що нічиїй він буде не радий. Утім, з огляду на непередбачувані обставини, котрі трапилися на «Металісті» на 11-й хвилині поєдинку, й нічия для «Шахтаря» в домашньому матчі — хороший результат. Тепер грати на перемогу донецькому колективу доведеться вже не в Харкові, а у Франкфурті. 

ТАБЛО

Ліга Європи. Перші матчі 1/16 фіналу. «Олімпіакос» (Греція) — «Динамо» (Україна) — 2:2 (Хассан, 9; Діаш, 40 — Буяльський, 27; Вербич, 89), «Шахтар» (Україна) — «Айнтрахт» (Німеччина) — 2:2 (Марлос, 10 (пен.); Тайсон, 67 — Хінтереггер, 7; Костич, 50: вилучення: Степаненко, 11 («Ш»)), «Мальме» (Швеція) — «Челсі» (Англія) — 1:2, «Селтік» (Шотландія) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:2, «Спортинг» (Португалія) — «Вільярреал» (Іспанія) — 0:1, «Цюрiх» (Швейцарія) — «Наполі» (Італія) — 1:3, «Брюггге» (Бельгія) — «Зальцбург» (Австрія) — 2:1, «Вікторія» (Чехія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:1, «Краснодар» (Росія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:0, БАТЕ (Білорусь) — «Арсенал» (Англія) — 1:0, «Лаціо» (Італія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:1, «Галатасарай» (Туреччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:2, «Рапід» (Австрія) — «Інтер» (Італія) — 0:1, «Ренн» (Франція) — «Бетіс» (Іспанія) — 3:3, «Славія» (Чехія) — «Генк» (Бельгія) — 0:0, «Фенербахче» (Туреччина) — «Зеніт» (Росія) — 1:0.