НОВИНИ ПЛЮС

15.02.2019

Тиск соцмереж вимірюється

У Відні пройшла міжнародна конференція, присвячена онлайн-безпеці журналісток. Організатор — офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Вивчати ситуацію з атаками в соцмережах на журналісток в організації почали в 2014 році, коли дослідження засвідчило: жінки-журналістки отримують утричі більше онлайн-нападів і погроз порівняно з чоловіками. Слова можуть мати реальну силу, призводити до погіршення здоров’я і навіть смерті, засвідчили учасники конференції, розповідаючи, як працює тиск соціальних мереж або тиск онлайн-спільноти. І в світі почали нарешті вимірювати силу цього тиску. Наприклад, із 70 млн. коментарів на сайті Guardian 1,4 млн. були видалені модераторами як образливі нападки. 26 відсотків журналістів (чоловіків і жінок) сказали, що вдалися до самоцензури й уникали певних тем після того, як зазнали онлайн-атак. 
89 відсотків не заявляли до поліції, хоча ситуація була така, що вони зазнали моральної шкоди. 60 відсотків опитаних журналістів із 6 країн (у тому числі з України) вважають, що нападки на них були спланованими.

Суд повернув повноваження Супрун

Окружний адміністративний суд Києва вирішив скасувати попереднє рішення, яке забороняло Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Таке рішення суддя Сергій Каракашьян оголосив 14 лютого. Нагадаємо, що перед цим Печерський райсуд Києва 13 лютого зобов’язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального злочину в. о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун за 
ч. 2 ст. 376 Кримінального кодексу України.

Громада перемогла забудовника

Господарський суд міста Києва постановив розірвати договір оренди Совських ставків із забудовником ТОВ «Господарник», якого пов’язують iз депутатом Київради Ігорем Баленком. Місцева ініціатива, під якою підписалися майже дві з половиною тисячі активних мешканців, стала частиною позову до суду. Довготривалий і виснажливий процес таки відновив справедливість. Ключовим стало подання місцевої ініціативи щодо розірвання оренди у зв’язку з невиконанням умов договору недобросовісним забудовником. Протистояння щодо будівництва на Совських ставках тривало з весни минулого року, коли почали засипати берегову лінію озер будівельним сміттям. На цій території мали з’явитися 22 висотки. Активісти вимагали розірвати договір із ТОВ «Господарник», який за 10 років під прикриттям оренди призвів до замулення озер та забруднення прилеглої території.

Пенсіонери відкараскалися від «Батьківщини»

Суд зобов’язав Державне бюро розслідувань відкрити провадження щодо ймовірної легалізації коштів партією «Батьківщина», повідомляє Bihus.Info. ДБР почало досудове розслідування за скаргою, поданою після розслідування «Черга в касу» Мар’яни Мотрунич. Згідно зі звітами 2016-2017 років, партія нібито отримувала по декілька тисяч гривень від пенсіонерів, які розповіли, що насправді перераховували по 2, 4 чи 10 гривень. Виявлено й випадки, коли вказані у звіті донори взагалі не мали відношення до ВО «Батьківщина» і спростовували будь-які внески.