Прорости у молодість: в Україні почали вирощувати мікрогрін у промислових масштабах

13.02.2019
Прорости у молодість: в Україні почали вирощувати мікрогрін у промислових масштабах

Мікрогрін в Україні вже вирощують не лише на підвіконнях «для себе», а й у промислових масштабах для широкого продажу.

Сучасна кухня немислима без мікрогріну — «мініатюрної зелені», яку останніми роками почали вирощувати не лише на домашньому підвіконні, а й у промислових теплицях.

 

Молоді паростки будь-якої зелені (люцерни, соняшнику, цибулі, горошку, редису, буряку) додають сьогодні у салати та декорують ними основні блюда найфешенебельніші ресторани.

 

При цьому собівартість пророщеного мікрогріну порівняно з ефектом від його споживання просто мізерна.

 

Макроефект від мікророслинок

Чи могли ви уявити, що найкорисніша їжа на землі справді коштує найдешевше? Бо саме проростки багатьох знайомих нам рослин — живі ферменти, здатні зцілити від багатьох хвороб і омолодити ваше тіло.
 
Дієтологи радять використовувати мікрогрін для приготування вітамінних коктейлів і смузі. На думку кулінарів, він відмінно поєднується з білим сиром і овочами.
 
Головне — під час приготування страв із мікрогріну ні в якому разі не піддавати зелень термічній обробці. Якщо це зробити, паростки втратять свою силу і користь.
 
Мікрогріном вважають зелень віком 7-10 днів. Вона поживна, має ніжний смак та забезпечує максимум користі.
 
Мікрогрін чистить організм від шлаків і токсинів, сприяє омолодженню клітин, насичуючи їх необхідними життєвими силами, поліпшує показники крові, знижує рівень «поганого» холестерину та стабілізує кров’яний тиск.
 
Оскільки молоді паростки перебувають в активній стадії росту, вони надзвичайно багаті вітамінами, мікро- і макроелементами, необхідними для повноцінного розвитку.
 
Важливо також, що мікрогрін за перші 10 днів не встигає накопичити шкідливі речовини з атмосфери, коли будь-якій дорослій рослині не вдається цього уникнути, навіть якщо вона росте в екологічно чистих умовах.
 
Біогенну їжу завжди вживали мудрі народи. Давні пеласги, мешканці степів нинішньої України, вважали, що «померти в 70 років — майже те ж саме, що померти в колисці». Вони знали, що процес старіння запускається в організмі, якщо помирає більше клітин, ніж відроджується, коли в їжі бракує певних ферментів.

Жива їжа

Найпопулянішими прикладами біогенних харчів в Україні стало проросле насіння і паростки соняшнику, гарбуза, льону, кунжуту, а також пророщені зерна пшениці, жита, ячменю, амаранту, гірчиці, нуту.
 
Це — найбільш цілюща їжа, що здавна застосовується як природний допінг і найкращі ліки. Вона містить біологічну енергію в максимальній фазі своєї активності, підвищує фізичну і психічну силу людини.
 
Проростки — найкращі постачальники ферментів (ензимів, джерел життєвої енергії), вітамінів, харчових волокон (клітковини), амінокислот, жирних кислот.
 
Вони містять приблизно в 40 разів більше природних ферментів, ніж будь-які інші прості природні продукти. А ще одна їхня важлива складова — антиоксиданти, які запобігають руйнуванню ДНК, що сприяє продовженню життя.
 
Різке збільшення кількості вітамінів властиво тільки проростаючому насінню: адже воно повинно швидко подолати всі перешкоди на шляху до сонячного світла.
 
Пізніше, коли починає працювати коренева система і з’являються сходи, вміст вітамінів значно знижується. Вважається, що в зелених рослинах вітамінів у середньому в 340 разів менше, ніж у проростках.
 
Таким чином, використовуючи в їжу пророщене насіння, людина здатна отримувати максимальну кількість необхідних організму природних вітамінів-антиоксидантів, здатних захищати від хвороб і подовжувати тривалість життя. 
 
Дієта з насіння проростків дешева. Але треба враховувати й те, що з одного кілограма сухого насіння виходить 1,5-2 кілограми готової їжі в результаті насичення насінин водою.
 
Тоді як купуючи ті ж апельсини, банани чи мандарини, майже половину ваги ми викидаємо у сміттєвий бак у вигляді шкірки, кісточок та інших складових, що робить ці продукти ще дорожчими у співвідношенні реальної маси споживаного після очищення.
 
Варто враховувати й те, що 300 грамами насіння можна наїстися, а стільки ж апельсинів або бананів — легкий перекус. 

Найдешевший спосіб боротьби зі старінням

Про переваги проростків знали ще наші предки, завжди цінуючи насамперед якість їжі, а не її кількість. Більше тисячі років одноразове харчування ввечері після закінчення денної роботи було нормою для народів, які жили на узбережжі Середземного моря.
 
Звичка харчуватися тричі на день з’явилася тільки в останні два століття через нестачу в сучасних харчах життєвої енергії, ферментів, вітамінів, які гинуть на вогні в результаті процесів рафінування, консервування, обдирання і обробки.
 
Як приклад можна навести, що 100 грамів пророслої пшениці мають більшу поживну цінність, ніж   кілограм білого хліба або 500 грамів свіжих фруктів і овочів, які, крім іншого, часто містять ще й нітрати, отруйні речовини. Харчування проростками допомагає добряче економити не тільки гроші і час, а й енергопотенціал. 

Склад біогенної їжі

Перераховувати корисні складові мікрогріну можна дуже довго. Це максимальна кількість живих ферментів (ензимів), за допомогою яких здійснюються всі метаболічні процеси, засвоєння білків, жирів, вуглеводів. Практично повний набір амінокислот, з яких формуються всі живі клітини.
 
Зелені пагони бобових містять живий хлорофіл, який за складом аналогічний крові людини, тому активно бере участь у кровотворних процесах. Невичерпне джерело клітковини, яка необхідна для підтримання здорової мікрофлори і поліпшує перетравлювання їжі, мікро- і макроелементів. Усі живі вітаміни, які потрібні для нормалізації обмінних процесів.
 
Оскільки в біогенній їжі біоактивні речовини містяться в органічних сполуках, вони дуже легко засвоюються за рахунок своїх же ферментів.
 
Відсоток засвоєння біогенної їжі досягає 90-100 при ретельному пережовуванні, а після її вживання людина відчуває прилив життєвих сил, легкість і ситість протягом цілого дня або навіть декількох днів. У результаті регулярного харчування тільки біогенною їжею у людини пропадає тяга до «мертвих» продуктів харчування, алкоголю, паління, наркотиків, знижується апетит, з’являється можливість обходитися без їжі протягом певного часу.
 
Регулярне споживання проростків стимулює обмін речовин і кровотворення, підвищує імунітет, компенсує вітамінну і мінеральну недостатність, нормалізує кислотно-лужний баланс, сприяє очищенню організму від шлаків і ефективному травленню, підвищує потенцію, уповільнює процеси старіння.
 
Особливо корисне пророщене насіння дітям і літнім людям, вагітним і матерям немовлят, людям інтенсивної розумової і фізичної праці.
 
Ще за 3 тисячі років до нашої ери китайці регулярно вживали в їжу паростки бобів. Такими ж проро­стками капітан Кук вилікував свого часу команду свого корабля від цинги.
 
З давньоруських літописів відомо, що воїни слов’ян у походах вживали пророщені зерна, а хворих і ослаблених дітей наші предки вихо­джували пророщеною пшеницею.
 
Легендарний Махатма Ганді їв проростки щодня і рекомендував робити те саме своїм послідовникам.
 
Вічно юна «бабуся» американського кінематографу Ліз Тейлор і чарівна Джейн Фонда, що має фігуру шістнадцятирічної дівчини, також значне місце в харчовому раціоні відвели цій ніжній зелені.
 
Їх приклад наслідують і сучасні топ-моделі, для яких гарний колір обличчя, білосніжні зуби, пружна шкіра, блискуче доглянуте волосся — не розкіш, а свідчення високої професійності.