VAR у поміч: в УЄФА запровадили революційну систему суддівства на матчах Ліги чемпіонів

13.02.2019
VAR у поміч: в УЄФА запровадили революційну систему суддівства на матчах Ліги чемпіонів

Головний арбітр матчу повинен самостійно переглядати суперечливі моменти. (Фото з сайта moroccoworldnews.com.)

Іще восени минулого року президент УЄФА Александер Чеферін заявляв, що до втілення в загальноєвропейське футбольне життя грандіозного проекту під назвою «відеоасистент рефері» час не настав і в поточному єврокубковому сезоні чекати запровадження системи VAR не варто.
 
 
«Я ще й досі не впевнений у її ефективності. Існують суперечливі моменти, котрі потребують доопрацювання, адже Суперліга — це особливий турнір, у якому задіяні всі країни Європи», — такою у вересні 2018-го була заява керівника європейського футболу, котрий просив до наступного сезону зачекати з введенням VAR.
 
 
Утім необхідність переобратися на повторний термін на пост очільника Європейського футбольного союзу та нескінченна серія суддівських помилок, схоже, змусили словенського функціонера таки переглянути своє попереднє рішення і з початком нового року дати зелене світло революційній системі суддівства. 
Команда відеопомічників iз різних ракурсів стежить за дотриманням правил під час футбольного протистояння.
Фото з сайта dignited.com.
 
Наприкінці минулого тижня Чеферіна одноголосним рішенням переобрали на пост глави УЄФА, а на початку поточного — у двох перших матчах «плей-оф» Ліги чемпіонів-2018/2019 — УЄФА вже офіційно використала систему VAR.
 
«Першопрохідцями» в цьому делікатному питанні стали поєдинки «Манчестер юнайтед» — «Парі Сен-Жермен» на «Олд Траффорд» та «Рома» — «Порту» на «Стадіо Олімпіко».
 
Анонсуючи старт застосування відеоасистента рефері в Лізі чемпіонів, старший офіцер УЄФА з питань суддів­ства італієць Роберто Розетті наголосив, що в Європейському футбольному союзі переконані в тому, що VAR піде на користь єврокубковим турнірам, відчутно допоможе суддям та знизить кількість їхніх помилкових рішень.
 
Розетті пояснив, що відтепер головному рефері матчу слідкувати за дотриманням правил на футбольному полі допомагатимуть колеги за відеопультом, які в разі очевидної необхідності втручатимуться в хід поєдинку. 
 
Протокол, коли і як використовувати VAR, склала Міжнародна рада футбольних асоціацій, котра, зокрема, займається й регулюванням правил футболу.
 
За словами відомого в минулому італійського арбітра, настанови УЄФА про те, як застосовувати цей протокол на поєдинках під егідої цієї організації, гранично прості.
 
«Відеопомічник втручається, тільки коли помічає очевидну і явну помилку в чоти­рьох ситуаціях, що впливають на хід матчу. Це голи і порушення правил перед ними; рішення про пенальті і порушення правил перед пенальті; прямі червоні картки; помилкова ідентифікація футболістів. Це також стосується голів, забитих після порушення правил в атаці і з положення поза грою», — деталізував Розетті.
 
Водночас головний арбітр матчу, отримавши сигнал про суперечливий факт, повинен переглянути цей момент у відеоповторі.
 
Відзначимо, що в ниніш­ньому сезоні систему VAR використають також у фіналі Ліги Європи в Баку, фінальному турнірі Ліги націй в Португалії та на молодіжному Євро в Італії.