Пораненого під час замаху одеського активіста Олега Михайлика раптом позбавили охорони

06.02.2019
Активіст Олег Михайлик, на якого 22 вересня 2018-го невідомі скоїли зухвалий замах в Одесі, досі перебуває на території Німеччини.
 
В закордонній клініці йому провели вже кілька операцій, видалили частину легені разом із кулею. За словами медиків, нині життю українця вже ніщо не загрожує. 
 
Відомо, що Олег Михайлик устиг за цей час поспілкуватися з багатьма іноземними політиками, розповісти про ту ситуацію, яка зараз склалася в Україні, та заручитися підтримкою однодумців.
 
Однак несподівано було прийнято рішення про зняття держохорони з Олега Михайлика. Лідер регіонального осередку партії «Сила людей» i телеведучий «7 каналу» назвав те, що відбувається, відвертою провокацією.
 
Він констатує: «Із 24 січня 2019 року я залишився без охорони, хоча замовники та посередники замовного замаху на моє життя все ще перебувають на свободі. Створюється враження, що вони навмисно підштовхують, щоб я попросив політичного притулку в одній з європейських країн. Просто не бажаю знову по­трапляти під кулі найманого вбивці. Обіцяю подумати. І обіцяю також поінформувати про своє рішення Національну поліцію України, а також усіх друзів i колег, хто цікавиться моєю долею».
 
Вартість операції, а також увесь час перебування українця Олега Михайлика в Мюнхені, а це близько 18 тисяч євро, оплатив уряд Німеччини.
 
Потерпілий від рук кілера одеський опозиціонер не вірить в ефективність проведення слідства на території України та називає відвертим саботажем проведене розслідування.
 
Олег Михайлик упевнений, що троє громадян Грузії, заарештованих за підозрою, абсолютно не причетні до події, а істинний замовник безпосередньо пов’язаний iз міською владою міста Одеса.
 
«Якби українські правоохоронці дійсно були зацікавлені в тому, щоб розкрити цей замовний замах на життя мого підзахисного, то не були б проти проведення експертизи вилученої кулі в Німеччині, — впевнений адвокат Олега Михайлика Олександр Боровик. — Адже судмедексперти з Мюнхена мають відмінну репутацію, а також усе необхідне обладнання».
 
За словами правозахисника, експертизу, проведену за межами України, можуть не визнавати в українському суді, але є надія, що первісна експертиза з докладним описом кулі хоч якоюсь мiрою гарантує те, що її неможливо буде підмінити після повернення. На швидкому поверненні речового доказу до України наполягає й ГПУ.
 
Відомо, що Олег Михайлик узяв участь у зборі двох iз половиною мільйонів гривень внеску для відомого в Україні журналіста-розслідувача Дмитра Гнапа, який подав документи в ЦВК та балотуватиметься на посаду Президента країни.
 
Крім того, Олег Михайлик закликав кандидатів на пост Президента України Анатолія Гриценка, Андрія Садового та Святослава Вакарчука об’єднати зусилля, вибрати єдиного кандидата від демократичних сил i стати єдиною командою заради гідного майбутнього країни й одужання України від корупції.