«Не маємо права зупинитись на півдорозі»: патріотичні та демократичні сили гуртуються довкола Петра Порошенка

01.02.2019
«Не маємо права зупинитись на півдорозі»: патріотичні та демократичні сили гуртуються довкола Петра Порошенка

На форум прийшли близько чотирьох тисяч осіб. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Чинний Президент України Петро Порошенко самовисувається на другий термін.

 

Як уже  повідомляла «УМ» у попередньому номері, відповідну заяву він зробив на форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», що відбувся в Києві.

 

Захід зібрав близько чотирьох тисяч осіб, багатьох із яких легко було впізнати. І це не тільки представники влади й топ-політикуму.

Серед запрошених були третій Президент України Віктор Ющенко, глава Православної церкви України митрополит Епіфаній, почесний голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, екс-провідник «Правого сектору» Дмитро Ярош, Герої України Ігор Гордійчук («Сумрак») та Андрій Ковальчук, Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко (в боях на Донбасі втратив кінцівки), перший віце-президент НАН України Володимир Горбулін, професор із Донецька, визволений iз полону, Ігор Козловський, поет Дмитро Павличко, письменник Юрій Винничук, співак Тарас Петриненко, режисер Ахтем Сеїтаблаєв, акторка Ірма Вітовська, письменник і видавець Іван Малкович, співачка і телеведуча Анжеліка Рудницька та інші. Більшість iз них — це не просто відомі в Україні особи, а знакові постаті. Що об’єднало цих абсолютно різних людей? Майбутнє України. 

«Добробут, безпека, порядок — не менш важливі, ніж армія, мова, віра»

Розпочався форум виступом Тараса Чубая, лідера гурту «Плач Єремії», який на сцені під гітару виконав пісню УПА «Буде нам з тобою що згадати».
 
Після цього Чубай, Тарас Компаніченко із «Хореї козацької», Іван Леньо з гурту «Козак систем» і Сергій Фоменко з «Мандрів» заспівали разом «Зродились ми великої години» — «Марш нової армії» (перероблений гімн ОУН). Виконання пісні увесь зал слухав стоячи. 
 
Коли музиканти пішли зі сцени, до трибуни підійшов «винуватець торжества» — Петро Порошенко.
 
Навіть ті, хто дивився пряму трансляцію по телевізору, помітили, що голос у Президента сильно застуджений, а напередодні, кажуть, він узагалі не міг говорити. Проте сорокахвилинну промову витримав достойно. 
 
Говорив Президент про те, що вдалося зробити за минулі п’ять років (і що не вдалося) та які плани має на майбутнє, підводячи свій виступ до головного — він буде балотуватися на другий термін, аби продовжувати реалізовувати свій план розбудови України.
 
«У моїй президентській роботі траплялося різне: успіхи і невдачі, точні розрахунки і помилки, приємності і прикрощі, радості й печалі, чесноти і недоліки, — зазначив Петро Порошенко. — Слава Богу, є чим пишатися і, ніде правди діти, є за що вибачатися. Але кожен мій крок, вдалий чи ні, ніколи не суперечив стратегії на повний розрив із колоніальним минулим, на власний шлях України, на цивілізаційний союз iз Європою. Не маємо права зупинитись на півдорозі. Місія нашого покоління — довести до успішного завершення побудову міцної Української держави». 
 
Головні завдання, які ставить перед собою на другу п’ятирічку Порошенко, — це, насамперед, упевнений курс на ЄС і НАТО.
 
«У 2024 році ми подамо заявку на вступ до Євросоюзу. Не маю жодного сумніву, що ми отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО», — переконаний він. Друге — це відповідальна економічна стратегія. Вона передбачає зменшення боргового навантаження на економіку, «бо здійснити стрибок iз такими борговими гирями на ногах навряд чи вдасться.
 
Прикували до них Україну інші політики, а звільняти її від цих кайданів випало нашій команді», а також акцент на тих секторах економіки, де Україна може вийти на лідерські позиції і які «принесуть кошти, щоб забезпечити відчутне підвищення рівня життя людей». 
 
«До таких секторів я зараховую агропромисловий комплекс, ІТ, машинобудування, туризм, логістику, — наголосив Порошенко. — Перелічені п’ять стратегічних пріоритетів дадуть потужний поштовх нашій економіці. Під них можна залучити мільярди доларів інвестицій. Їхня реалізація створить десятки тисяч малих підприємств, сотні тисяч робочих місць iз достойною оплатою і знизить рівень робочої еміграції українців. Ця формула дасть перспективу місту й селу, кожній громаді. Вона наповнить державний та місцеві бюджети, дасть можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати».
 
І третє стратегічне завдання — справжній мир, «який гарантувати  може лише боєздатна армія — наша українська, патріотична, добре навчена, добре вишколена, добре озброєна, добре вдягнена». 
 
Порошенко наголошує, що вдруге вирішив іти в президенти, аби не зупинятися на пів­шляху, «щоб завершити побудову сильної успішної держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця. Бо добробут, безпека, порядок — не менш важливі, ніж армія, мова, віра». 

«Підтримайте того, хто може сказати Путіну «ні», а не «хі-хі»

Упродовж наступних двох годин промовці на трибуні змінювали один одного. На користь чинного президента виступили Голова Верховної Ради Андрій Парубій, очільник уряду Володимир Гройсман, Генеральний прокурор Юрій Луценко, декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук, успішний підприємець з Firefly Aerospace Максим Поляков, відставник-десантник Герой України Олександр Порхун, президент корпорації SoftServe, голова асоціації «Інформаційні технології України» Тарас Кіцмей, мер Дніпра Борис Філатов, власниця агрофірми «Зоря» Ірина Костюшко, економіст Олександр Пасхавер, письменник і дипломат Юрій Щербак та багато інших. Мер Києва Віталій Кличко, просто з лікарняної палати, де лікує травму спини, записав відеозвернення на підтримку чинного Президента. 
 
Щирим та емоційним був виступ Ірини Геращенко, Уповноваженого Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, першого заступника Голови Верховної Ради.
 
Пані Ірина пояснила, чому Петро Порошенко самовисувається, а не йде від конкретної партії.
 
«Ви знаєте, ми маємо 50 кандидатів, які йдуть від партії, бо в партії є тільки кандидат і прапор. Нашого Президента підтримує суспільство. Це — набагато ширша підтримка». 
 
Геращенко у своїй промові наголосила на важливості розуміння тих змін, які відбулися в країні з 2014 року.
 
«Дуже важливо, щоб ми сьогодні усвідомлювали, що ключове відбулося за цих п’ять років. Президентові, разом iз відновленою українською армією дійсно вдалося не просто зберегти державу, а й звільнити велику частину території Донбасу. Звільнити Маріуполь, Авдіївку, Слов’янськ, Краматорськ. І сьогодні тільки ті, хто говорить, що це Порошенко напав на Донбас, про це забувають. Можливо, тому що вони ніколи там не були за ці п’ять років?» — сказала вона.
 
І додала, що «ми не дамо повторити Крути, ми дійдемо до Брюсселя як член ЄС і НАТО — повноправний і повноцінний».
 
Пані Ірина наголосила на необхідності звільнення усіх українських політв’язнів і процитувала рядки з листа українського бранця Олега Сенцова: «Судячи з того, що російський телевізор передає про Порошенка і Клімкіна (міністр закордонних справ України. — Авт.), вони все роблять правильно».
 
Насамкінець Ірина Геращенко додала: «Будь ласка, підтримайте 31 березня того, хто може сказати Путіну «ні», а не «хі-хі» (зал на ці слова вибухнув оплесками, а Петро Порошенко розсміявся). Я і ще деякі члени команди бачили, як Петро Олексійович вміє сказати «ні» і Путін іноді навіть це чує. Але ми, Петро Олексійович, дуже очікуємо, що він почує вимогу українського народу віддати Крим і Донбас. Тому що ми прагнемо миру, але не шляхом капітуляції, а перемоги».
 
Уже після форуму Ірина Геращенко напише на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Те, що вибори-2019 будуть між Порошенком і умовним Путіним — не перебільшення і не метафора. Це Путін публічно заявив, що в Україні має відбутися зміна влади, що має прийти хто завгодно, тільки не Порошенко. Отже, є Порошенко і всі інші, хто завгодно. Колективний Путін. Я, як давній і старий українобот, зроблю все, аби не Путін і не Москва обирали наступного Президента України. Це виняткове і суверенне право самих українців».

«Порошенко переграв Путіна»

Подякував Президенту за підтримку Максим Поляков, підприємець з Дніпра, власник компанії Firefly Aerospace, яка займається розробкою космічних ракет.
 
«Ми зробили два заводи: один — в Україні, другий — у Техасі. Ми продали вже близько 50 ракет, — зазначив бізнесмен. — Росіяни досі думають, що ми без них не зможемо запукати ракети. Це не так. Ми можемо сьогодні створювати ракети без участі Росії. Проектування — це дуже важливо. І наша країна чотири роки тому була перепроектована правильно. Тепер її треба відбудувати. Наша перша ракета в грудні стартує з американського космодрому. І я хотів би, аби ви (звернувся до Порошенка) тоді теж були Президентом».
 
Дипломат та письменник Юрій Щербак у своїй промові наголосив: «Ми повинні донести до всіх українців, що Президенту Порошенку сьогодні немає альтернативи. Це істина, яку треба визнати і з якою треба йти на вибори. Головнокомандувачів не міняють під час битви. Це знала Великобританія Черчилля і Сполучені штати Рузвельта, які своїх керманичів не міняли».
 
Він додав, що Президент України переграв російського президента Путіна у військово-дипломатичному протистоянні.
 
«Об’єктом персональної ненависті українофоба Путіна став президент Порошенко. Ненависть ця особиста і токсична, обумовлена непоступливою позицією Президента України, його ефективними зусиллями в організації протидії російській агресії. Давайте сьогодні прямо скажемо, що Президент Порошенко переграв Путіна у багатьох компонентах військово-дипломатичної боротьби», — заявив Юрій Щербак.

Пам’ятати уроки 100-річної давнини 

У свою чергу, Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликав українців пам’ятати про уроки 100-річної давнини і про ціну, яку заплатили українці тоді за чвари, зраду і легковірність, втративши свою державу та на довгі роки опинившись у радянському ярмі.
 
Він наголосив на важливості продовження обраного Україною курсу на вступ до Євросоюзу та НАТО, який дозволить убезпечити країну від агресивної Росії.
 
«Закон забороняє мені як Генеральному прокурору агітувати за кандидатів у президенти, і я цього робити не буду. Чому ж я тут? Перш за все, щоб запевнити, що Україна, на відміну від північного «Мордору», має право вільних і демократичних виборів, де закон один для всіх. І кожен, член будь-якої команди, хто спробує отримати перемогу в незаконний спосіб, буде відповідати не після неминучої революції, а відразу після скоєння злочину», — запевнив Юрій Луценко. 
 
Водночас Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив: «Сьогодні йдеться не тільки про висунення гідного кандидата на посаду Президента України. Сьогодні йдеться про незворотність нашого шляху до побудови сучасної, вільної європейської України, до НАТО та Європейського Союзу, нашої непохитності у боротьбі з агресором, продовження змін у країні — нашого неспинного руху власним українським шляхом». 
 
А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що 2014 рік став початком необхідних змін, які потрібно зробити, щоб Україна по-справжньому була сильна.
 
«Розумію, що нам не давались легко зміни, і сьогодні ще далеко не всі громадяни України можуть відчути, що ці зміни відбулись. Але я точно знаю, що ми збудували фундамент», — сказав глава уряду, додавши, що було започатковано децентралізацію, відкрито двері до ЄС, почалися зміни в освіті, медицині, інфраструктурі тощо.
 
«Майбутній період п’яти років — це можливість забезпечити незворотність шляху, досягнення тих цілей і завдань, які сьогодні чітко висловив Президент», — сказав він.
 
Також на підтримку курсу Президента Порошенка висловився колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, який із 2016 року є позаштатним радником Порошенка. Його вже бачили на з’їзді головної суперниці чинного Президента Юлії Тимошенко, правда, у відеозапису (згодом пан Расмуссен сказав, що залишається нейтральним спостерігачем виборчої кампанії в Україні й не агітує за жодного з кандидатів).
 
На форумі «Від Крут до Брюсселя» пан Расмуссен з’явився особисто: «Я тут як друг України і друг Президента Порошенка... Роль моя не в тому, щоб казати вам, за кого голосувати, а в тому, що я закликаю і далі проводити реформи. Якщо ви продовжите цей шлях, ви отримаєте винагороду, євроатлантична інтеграція триватиме».
 
І додав: «Якщо Росія припинить війну — не буде війни. Якщо Україна припинить війну — більше не буде України. Слава Україні!» 

Щоб не прийшла біла північна лисичка

Повною несподіванкою для багатьох стала поява на форумі Леся Подерв’янського. Митець, який для багатьох був і залишається символом творчої свободи, дрес-коду не дотримувався ні в одязі (вийшов на сцену в темному гольфі й блакитних джинсах), ні в промові (ненормативної лексики не було, лише — натяки).
 
Його виступ був найкоротшим — усього 29 секунд, але він зірвав шквал аплодисментів.
 
«Є така північна лисичка з білим пухнастим хвостиком. Вона може з’явитися на наших теренах. Так от, щоб вона не з’явилася, принаймні, щоб у неї було менше шансів, я сьогодні тут. Тому що в мене є дочка Настя і онук Тимур. Я все сказав. Слава Україні», — Подерв’янський, як завжди, був влучним і лаконічним. 
 
* * *
 
Основний висновок, який багато хто робить після форуму:  Порошенку, як вище сказав Юрій Щербак, нема альтернативи.
 
Тому саме довкола нього гуртується патріотична громадськість, якій небайдужа доля України.
 
«Мати хребет» (як влучно сказала Ірина Геращенко) і не прогинатися під Москву, боронити українську територію, мову, віру й історію — на цих основних стовпах тримається державна незалежність і національна ідеологія, виразником якої впевнено стає чинний Президент Порошенко. 
 
Уже після форуму він написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Зараз час будувати, а не давати брехливі обіцянки. Ми не популісти. Ми не кажемо, що зміни відбудуться негайно. Але реформи вже працюють і європейські стандарти стануть реальністю. Ми йдемо своїм шляхом».