Завивайте завиванці: краща здоба з маковою начинкою

30.01.2019
Завивайте завиванці: краща здоба з маковою начинкою

Завиванець із маком.

Мені знову хочеться макової випічки, і нічого не можу з цим зробити.
 
 
Власне, я й не збиралася нічого з цим робити, бо чому б, приміром, не реалізувати це бажання в життя?
 
 
Тим паче, маю гарний рецепт від львів’янки Наталі Концевич — маковий завиванець на всі урочисті й буденні події.
 
 
Сказано — зроблено: маковий пиріг перетворив звичайний робочий день на маленьке свято. Раджу тепер і вам приєднатися до цієї смачної пухкої справи. 
 
Тісто: 350-400 г борошна в/г, 125 мл молока, 5 г сухих дріжджів, дрібка солі, 100 г цукру (50 г + 50 г), 2 яйця , 50 г масла 83% жирності кімнатної температури.
 
Борошно (350 г) просіяти, додати 50 г цукру, сіль, сухі дріжджі; перемішати.
 
Молоко підігріти з рештою 50 г цукру, щоб було тепленьким, додати яйця і розмішати.
 
Поєднати сухі та мокрі інгредієнти, вимішати, після чого додати масло. Оскільки борошно є різним, то заміс тіста починаю з 350 г борошна, а потім потроху додаю решту. Вимішувати 20 хвилин.
 
Борошна багато не підсипати — маємо отримати дуже ніжне, пухке та еластичне тісто, яке буде ледь липнути до рук.
 
Перекласти тісто в миску, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці до збільшення в об’ємі в 3 рази (на моїй кухні при температурі 24 градуси — 2,5 години).
 
Макова начинка: 150 г сухого маку, 150 мл молока, 70 г цукру, яйце.
 
Сухий мак змолоти на млинку. Молоко і цукор довести до кипіння, залити мак, щільно закрити харчовою плівкою і залишити до повного вистигання.
 
Якщо начинка буде рідкою, то перекласти її в сотейник і випарювати на малому вогні до утворення щільної маси. Коли начинка охолоне, додати яйце; перемішати.
 
Тісто, що підійшло, і начинку поділити на дві рівні частини. 
 
Кожну частину тіста розкачати в прямокутний пласт, товщиною кілька міліметрів. Викласти начинку, залишаючи краї вільними десь на 1,5 см.
 
Згорнути рулетом, защипнути краї і верхній шов. Деко застелити пергаментом, змастити маслом.
 
Для віночка — рулет нарізати на частини шириною приблизно 2,5 — 3 см і викласти їх на бритванку одна на одну, формуючи коло.
 
Для рулету — перекласти на деко швом донизу. Для булочок — рулет поділити на частини, шириною 5-6 см.
 
Накрити харчовою плівкою і залишити в теплі ще на годину. Потім змастити жовтком із молоко (збити), посипати сухим маком і ще раз змастити; дерев’яною шпажкою зробити кілька проколів зверху і з боків.
 
Випікати в попередньо розігрітій духовці до зарум’янення. Я випікаю при температурі 160 градусів 40-45 хвилин, а ви орієнтуйтесь по своїй духовці. 
 
Спечений віночок перекласти на решітку, присипати цукровою пудрою і смакувати охолодженим.