У Бразилії прорвало греблю: 58 загиблих, понад 300 зниклих безвісти

29.01.2019
До 58 осіб зросла кількість загиблих унаслідок прориву греблі біля шахти в штаті Мінас-Жераїс на сході Бразилії. Ще 300 людей вважають зниклими безвісти. 
 
В районі оголошено триденну жалобу.
 
Дамбу, що стримує відходи залізорудної шахти, прорвало, селевий потік затопив приміщення шахти і зруйнував адміністративні будівлі, будинки мешканців, розташовані поблизу.
 
При цьому система аварійного сповіщення не спрацювала.
 
Близько 200 співробітників шахти вдалося евакуювати. Утім, за словами губернатора Мінас-Жераїс Ромеу Земи, шанси на те, що вдасться знайти ще когось живим, невисокі.
 
Пошуково-рятувальні роботи тривають. Рятувальникам удалося знайти під багатьма шарами глини похований автобус разом iз пасажирами. 
 
Район надзвичайної події у суботу відвідав президент Бразилії Жаїр Болсонару — це перша катастрофа такого масштабу з моменту вступу його на посаду 1 січня.
 
Міністерство навколишнього середовища Бразилії вже наклало на компанію Vale, власника шахти, штраф у понад 66 мільйонів доларів.
 
Відомо, що дамбу збудували 43 роки тому. Вона мала стримувати приблизно 12 млн. кубометрів води. А таких дамб у цьому штаті кілька. 
 
У 2015 році в результаті подібного прориву греблі внаслідок нехтування елементарних норм безпеки на шахті в тому ж штаті загинули 19 людей.
 
У неділю в Бразилії викликало паніку повідомлення про ризик прориву ще однієї дамби, теж у цьо­му регіоні.
 
З огляду на підйом рівня води у терміновому порядку було евакуйовано населені пункти, розташовані поблизу однієї з видобувних шахт муніципалітету Брумадінью.
 
Через кілька годин тривогу скасували, але мешканці не поспішають повертатися до своїх домівок.