У Кремлі розробили програму переселення жителів Сибіру до анексованого Криму

29.01.2019
Із подачі влади фахівці російського національного комерційного банку (РНКБ) знизили ставку на купівлю житла на первинному та вторинному ринках для сибіряків.
 
Тепер купити житло «біля самого Чорного моря» стало простіше, що має на меті збільшити число охочих перебратися з материкової частини Росії на окуповані території. 
 
Уже зараз відомо, що з РФ до окупованого Криму охоче переїжджають працівники соціальної сфери, бюджетники, пенсіонери, а також військовослужбовці та молоді фахівці. 
 
Найбільшою популярністю у приїжджих користуються узбережжя Ялти, Севастополя, Феодосії, а також міста Євпаторія.
 
Відсоток бізнесменів iз Росії, які інвестують гроші у кримську нерухомість, поки що був дуже малий, але після впровадження пільгової програми кредитування їх потік, на думку авторів програми, повинен значно зрости. 
 
«За чотири роки окупації населення міста Севастополь збільшилося у 1,5 раза, але як правило, люди просто орендували житло, — розповів президент Асоціації ріелторів «Нерухомість Севастополя» Григорій Апресов. — Відтепер росіяни зможуть купити нерухомість у Криму, якщо нададуть довідку про доходи сім’ї та зможуть сплатити початковий внесок».
 
Іпотечне кредитування для охочих купити житло на півострові обговорювали у рамках архітектурно-будівельного Форуму Сибіру (російське місто Красноярськ).
 
У тамтешньому фонді житлового будівництва розповіли, що можливість придбати доступне житло у Криму на вигідних умовах з’явилося у грудні 2018 року після підписання домовленості з РНКБ.
 
Красноярський край стане першим регіоном за Уралом, де буде запущена програма з придбання нерухомості в Криму.
 
«Наш банк розглядає Сибір як один iз ключових федеральних округів для збільшення потоку клієнтів iз перспективами розвитку, — пояснив керівник напрямку Дирекції іпотечного кредитування РНКБ Сергій Шифрін.
 
— Базова ставка для сибіряків становить 11,5% — причому вона буде єдиною як для первинного, так і для вторинного ринку житла і не зміниться в залежності від початкового внеску та категорії клієнтів».
 
Крим приваблював мешканців Росії ще з радянських часів, як територія з чистою екологією, теплим кліматом i комфортними умовами для життя та відпочинку.
 
Як стверджує професор кафедри управління програм Російського економічного університету Геннадій Стерник, «переселитися у Крим та жити біля берега Чорного моря — мрія будь-якої здорової людини».
 
Після окупації півострова у 2014 році інтерес до нього значно зріс, але донині людей утримувала відсутність можливості швидко дістатися до Криму, а також санкції, накладені Євросоюзом на роботу місцевих банківських систем. 
 
За словами фахівців, ставку за іпотечним кредитом у 11,5 відсотка не можна назвати вигідною, тому що це просто нижня планка спільного ринку іпотеки в РФ.
 
Тому в Кремлі вже обговорюють план подальшого зниження цієї ставки для сибіряків, спочатку до восьми, а потім і до шести відсотків.
 
Однак для того, щоб вийти на ці показники, окупаційній владі анексованого Росією Криму доведеться змусити «іноземців», тобто українців, сплачувати податки на ту частину їхньої власності, що залишилася на півострові.
 
Керівник російської податкової служби в Криму Роман Наздрачов підтвердив, що робота в цьому напрямі вже ведеться й у 2019 році значно посилиться. 

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

За даними перепису населення України за 2001 рік, у Криму на той момент мешкало 58 відсотків росіян, 12 відсотків кримських татар та 24 відсотки українців.
 
Загарбники українських територій у 2014 році провели «альтернативний» перепис населення, згідно з яким після анексії на півострові нібито проживало 65 відсотків росіян i лише 16 відсотків українців.
 
За словами уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, 30 тисяч осіб з-поміж його співвітчизників були змушені покинути територію окупованого півострова. 
 
У 2018 році фахівці української аналітичної групи «Інформаційний спротив» проаналізували дані Росстату та зробили висновок про те, що після окупації на півострів приїхало понад 247 тисяч осіб, а виїхало — трохи більше 140 тисяч.
 
При цьому померло 145 тисяч кримчан, тобто рівень заміщення населення на окупованому півострові перевищив 17 відсотків.
 
Аналітики  стверджують, що з урахуванням усіх поправок та прихованої Кремлем правди можна сміливо говорити про 25 відсотків «нових кримчан».
 
Як пояснив завідувач сектору міграційних досліджень українського Інституту демо­графії та соціальних досліджень Олексій Позняк, здійснювати моніторинг міграції населення території окупованого півострова — завдання дуже складне, адже багато переїздів здійснюють неофіційно. 
 
У російську статистику свідомо не включили виїзд представників кримськотатарського народу на Херсонщину та у місто Київ, а також багато переїздів «за родинними зв’язками» між Кримом i регіонами РФ. 
 
Демографічна ситуація після анексії Криму  значно погіршилася внаслідок збільшення смертності населення та виїзду людей не лише на непідконтрольні Росії території, а й до країн Євросоюзу.
 
Всі спроби Путіна заманити мешканців материкової частини Росії на окупований півострів пов’язані з бажанням замаскувати масштаби та справжній рівень проблеми.