Українські біатлоністки на етапі Кубка світу в Антхольці знову показали скромні результати

29.01.2019
Українські біатлоністки на етапі Кубка світу в Антхольці знову показали скромні результати

На КС в Антхольці Артем Прима показав один із кращих своїх результатів у сезоні. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Відсутність у змагальній програмі етапу Кубка світу в Антхольці командних перегонів дозволяла українській біатлонній збірній з дещо меншим рівнем відповідальності готуватися до стартів в Альпах, адже не секрет, що саме по естафетах, які останнім часом наші біатлоністи проводять не надто вдало, проводилася критична оцінка їхньої готовності.
 
 
Після двох німецьких етапів КС, де «синьо-жовті», особливо жіноча команда, неабияк засмутили своїх шанувальників, в Антхольці все було зосере­джено навколо індивідуальних перегонів — спринту, «персьюту» та мас-старту, однак і тут не обійшлося без порції невдоволення виступом української жіночої збірної.
 
Своєрідним індикатором персональної готовності спортсменок служить гонка з масовим стартом, участь у якій беруть 30 кращих за рейтинговим здобутком «стріляючих лижниць».
 
У підсумку вийшло так, що на старт заключної гонки в Антхольці — мас-старту — не вийшла жодна українська біатлоністка. Лише одна представниця синьо-жовтої команди — Анастасія Меркушина — взяла участь у гонці переслідування.
 
Вирушивши в гонку 35-ю, на тій же позиції вона й завершила «персьют». Формальну можливість провести забіг і пробитися до числа учасниць мас-старту мала й Валентина Семеренко, але, показавши за підсумками спринту 60-й результат, вона вирішила не виходити на старт гонки переслідування.
 
Словом, альпійське високогір’я Антхольца виявилося занадто проблемним місцем для українських біатлоністок.
 
Чим менше залишається стартів до завершення сезону, тим більшим стає скепсис щодо продуктивності роботи російського спеціаліста Андрія Прокуніна на чолі нашої жіночої команди.
 
Утім, як наголосив президент федерації біатлону України Володимир Бринзак, головним стартом сезону для української збірної буде березневий чемпіонат світу в Остерсунді. 
 
Очевидно, з прицілом на ЧС працює й чоловіча збірна України на чолі зі словаком Юраєм Санітрою. За словами наставника, найпріоритетнiшим для нього на даному етапі є збереження здоров’я своїх підопічних, які мають добре виступити на майбутніх чемпіонатах Європи та світу.
 
Водночас у Антхольці з найкращого боку проявили себе Артем Прима та Дмитро Підручний — після продуктивної роботи в спринті та «персьюті» обидва взяли участь й у престижній гонці з масовим стартом.
 
І дарма, що хлопці не показали в заключних перегонах занадто високих результатів. Думається, й 19-те місце Прими, й 26-те — Підручного  мають хорошу спортивну цінність. На фініші перегонів наші біатлоністи нарікали на проблеми зі стрільбою.
 
Водночас на проблеми з роботою сервісменів хлопці більше не скаржаться, наголошуючи, що «лижі працюють у них дуже добре».
 
Тож завдяки власним зусиллям та допомозі сервіс-групи Дмитро Підручний та Артем Прима мають можливість наразі перебувати в «топ-30» кращих біатлоністів КС-2018/2019 — 24-те та 29-те місця відповідно.
 
Водночас кращим рейтинговим здобутком українських біатлоністок є 34-та позиція Олени Підгрушної. При цьому в Кубку націй наша жіноча збірна посідає дев’яту сходинку, а чоловіча команда — десяту.