МВС хоче купити українських літаків на 450 мільйонів доларів

25.01.2019
МВС планує закупити для потреб Національної гвардії та Державної служби з надзвичайних ситуацій 13 літаків вітчизняного виробництва.
 
 
Харківське авіаційне підприємство може отримати замовлення на випуск двох літаків Ан-74, а також долучитися до виробництва Ан-178, яким опікуватиметься київське ДП «Антонов». 
 
 
Відповідну угоду Міністерство внутрішніх справ планує укласти з концерном «Укроборонпром», до складу якого входять обидва згадані підприємства.
 
«Йдеться про обсяг контракту, який потрібно виконати в найближчі п’ять років, — повідомив міністр Арсен Аваков під час своєї робочої поїздки до Харкова. — Ми говоримо про один літак Ан-32Б, який хочемо отримати вже цього року, два літаки Ан-74 для потреб Національної гвардії з постачанням у 2020-2021 роках. А також про нові машини Ан-178, які реально поставлятимуть iз 2022 року. У рамках контракту зможемо отримати 10 таких літаків: один — для потреб Національної гвардії України та дев’ять — для Служби з надзвичайних ситуацій. Обсяг цього контракту — приблизно 450 мільйонів доларів».
 
Перші угоди на закупівлю Ан-74 ТК 200 у відомстві планують підписати через два місяці. Фінансування на реалізацію проекту почне надходити вже весною.
 
Таку оперативність Арсен Аваков пояснив тим, що в Нацгвардії та Держслужбі з надзвичайних ситуацій наразі є суттєвий недокомплект авіатехніки для виконання пошуково-рятувальних та десантних операцій, а також перевезення особового складу. Літак Ан-74 призначений саме для таких цілей.
 
Його технічні характеристики дозволяють експлуатацію машини на необладнаних повітряних трасах, а також в умовах сильних перепадів температури. 
 
Директор Харківського авіапідприємства Сергій Задорожний повідомив, що завод наразі використовує лише 6-9 відсотків своїх потужностей.
 
«Тому наша мета — відновити серійне виробництво літаків Ан-74, — сказав він. — Держзамовлення у вигляді двох машин дасть можливість сьогодні завантажити підприємство досить серйозно».
 
Вартість одного авіалайнера становить близько 30 мільйонів доларів.