ЄС запровадив санкції проти чотирьох співробітників ГРУ РФ за хімічну атаку в Солсбері

23.01.2019
Європейський Союз увів санкції проти агентів російської розвідки, відповідальних за хімічну атаку в Солсбері i спробу вбивства екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.
 
Таке рішення прийняли в понеділок міністри закордонних справ 28 країн-членів ЄС на зустрічі в Брюсселі.
 
Офіційно про це повідомили опівдні, після публікації в євросоюзному офіційному виданні.
 
Агенти російської розвідки — це перші особи, внесені у чорний список ЄС за хімічну атаку в Солсбері.
 
Введення санкцій проти чотирьох працівників ГРУ стало можливим завдяки тому, що восени минулого року країни Євроспільноти погодили положення, що пришвидшують процедури та полегшують запровадження санкцій за використання хімічної зброї.
 
Обох агентів, проти яких нині ввели санкції, британський уряд звинувачує у спробі отруєння Сергія Скрипаля у березні минулого року, натомість у Москві їх представляють як пару туристів, котра прилетіла відвідати собор Солсбері. Дві інші особи — це голова Головного розвідувального управління Росії та його заступник. 
 
У грудні виконавці отруєння Олександр Мішкін (Олександр Петров) та Анатолій Чепіга (Руслан Боширов) потрапили до списку санкцій США.
 
Внесення у чорний список ЄС означає заборону в’їзду на територію Євроспільноти і блокування їхніх активів у Європі. Нагадаємо, на батьківщині — в РФ — ці два «товаріща» мають інші відзнаки — вони отримали зірки «Героя Росії» з рук особисто президента Володимира Путіна.