Казкові пляцки-переможці: найвдаліші рецепти святкової випічки

23.01.2019
Навіть не знаю, який фактор сильніший — професійний, чи з цікавості, чи бажання смачно поїсти, ну й приготувати — також, але я таки дуже люблю спілкуватися з людьми, які смачно готують.
 
 
Такі люди дуже креативні, творчі, щедрі й досить-таки непередбачувані.
 
 
Ось, приміром, завітала в улюблену кулінарну спільноту, щоб поцікавитися, чи намічається в затятих господинь післясвяткове кулінарне затишшя, і аж почала комплексувати.
 
«Ні й ще раз ні! — відповіла мені подруга Люба (за «сумісництвом» кума), — бо якраз пора підбивати підсумки того, що було найсмачніше, чого ми навчилися новенького, словом, якраз зараз треба «закріпити» всі святкові страви».
 
«І, до речі, — хитро примружилася Люба і виразно поглянула на мене, — свята ще не завершилися. Он ще Тетянин день, і до когось можуть завітати гості». 
 
Натяк-то я, звичайно, зрозуміла. Як і те, що відпочивати від кухні не доведеться. У цьому, напевне, і полягає особливий сенс смачних страв: вони завжди здатні створити маленьке чи велике свято. І ми із задоволенням долучаємося до його створення. 

Пляцок «Тетяна»

Ну раз уже господині починають подумувати про випічку до Дня Тетяни, то логічно згадати про однойменний пляцок. Він — смачне поєднання горіхів з медом і сухофруктами, шоколад, сметана, вершки створюють неймовірно смачний мікс усього і відразу. 
 
Потрібно: три яйця, склянка жирної сметани, 150 г масла, склянка горіхів (які хочете, можна поєднати), 4 столові ложки меду, склянка цукру, півтори чайної ложки соди, дві склянки борошна, склянка цукру, дві жмені родзинок, ківі, банан, половина шоколадки. 
 
Для крему збити 200 г вершків зі склянкою цукру.
 
Подрібнити горіхи, родзинки помити і посушити. На водяній бані розтопити мед і масло. Відділити білки від жовтків, білки збити міксером, поступово додаючи цукор. Замісити тісто, додавши половину родзинок. 
 
У збиті білки додати сметану, охоло­джені розтоплені мед і масло, жовтки, борошно і соду. Ретельно перемішати. Тісто для торта розділити на дві рівні частини. В одну частину додати родзинки, що залишилися, в другу — горіхи. 
 
Випекти два коржі до зарум’янення (приблизно по 20 хвилин при температурі 200°), готові коржі розрізати ще на два. Змастити торт збитими вершками.
 
Прикрасити на свій смак: тертим шоколадом, ківі, дольками мандаринки чи бананом. Горішки, цукати тощо також смакуватимуть у цьо­му смачному витворі.
 
Перед тим як подавати пляцок, йому потрібно трохи настоятися, години 3 як мінімум ще доведеться чекати. Це непросто, але треба — то треба.

«Пікова дама»

«Пікова дама» Татарин Ірини.
 
Цей витвір господині кулінарної спільноти вписують до пляцків-переможців свят за простоту в приготуванні, за ніжний сметанково-медовий смак і за особливу, аж хмаркову, пухнастість. 
 
Автор рецепту — Татарин Іра з Хоросткова. За її рецептом, на високий пишний пляцок потрібно: 6 яєць, по склянці цукру, меду, посічених горіхів, 2,5 склянки борошна, 2 столові ложки масла і 2 чайні ложки негашеної соди. 
 
Яйця збити з цукром і додати всі інші інгредієнти, масло можна розтопити. Розділити тісто на 3 коржі, зверху посипати горіхами і пекти.
 
Крем: 0,5 л сметани збити зі склянкою цукру, додати ваніль і мелений або порізаний на кубики чорнослив (0,5 л меленого), перекласти коржі, зверху полити розтопленим шоколадом.

Естерхазі — лише емоції!

«Естерхазі» від Біріної Любові.
 
І в мене, як у дівчат зі спільноти, на цей торт нема слів — лише чудові емоції, бо він і справді неймовірний. 
 
«Торт родом із Угорщини, класика світової «кондитерки», — розповідає автор рецепту, який сподобався буквально всім, Люба Біріна з Ужгорода, як вона себе називає, — кулінарка-експериментатор. — Дуже добрий, легкий та ніжний. Має збалансований смак. Один із небагатьох, які я печу часто. Пекла і на мигдалі, і на грецькому горіху. На мигдалі ніжніша, вишуканіша. На грецькому — глибший смак. А загалом добре і те, і те. З фундуком, знаю, теж печуть, думаю — смачно. Пробувала задля цікавості з арахісом, не добре, жахливі коржі, не рекомендую.
В поєднанні з шокобісквітом та вершковим кремом вийшов пречудовий пляцок». 
 
Отож для тіста Люба Біріна радить узяти: 8 білків, склянку цукру, 200 г меленого мигдалю (попередньо обсмаженого, молола в блендері не очищаючи), 3 столові ложки борошна, кориці на кінчику ножа (обов’язково!).
 
Білки збивати на максимальній швидкості, підсипаючи потроху цукор, до густих, щільних піків. Окремо перемішати мелений мигдаль, борошно і корицю. Міксер вимкнути, ввести в білки мигдальну суміш, дуже акуратно перемішати.
 
З пергаментного паперу вирізати 6 кіл (діаметр 22 см), розмістити їх на трьох деках. Готове тісто розділити на 6 частин, кожну частину нанести на підготовлене коло, акуратно розмазати за допомогою лопатки.
 
Пекти при 150 градусах на трьох рівнях із використанням конвекції 20 хвилин (до золотистого). Готове тісто треба відразу пекти, воно не може стояти. Якщо немає можливості пекти на трьох рівнях — доведеться тісто робити порціями.
 
Папір прибрати з ще теплих коржів. Охолодити. Перемазати кремом коржі, боки і верх. Боки присипати меленим мигдалем або мигдальними пелюстками. На верх нанести кола з абрикосового джему і топленого чорного шоколаду, з’єднати павутинкою.
 
Для крему: жовтки (6 штук) розтерти з цукром (6 столових ложок), додати кукурудзяний крохмаль (2 столові ложки) і борошно (столова ложка), потроху (під включенням міксер) вливати молоко (1,5 склянки).
 
Поставити на повільний вогонь, варити при постійному помішуванні до загусання. Охолодити. Збити вершкове масло (250 г) до білого кольору, по ложці додавати заварну масу.

Пляцок горіховий

Бісквітні чорні коржі: у чашу міксера помістити цілі яйця (6 штук) і цукор (6 столових ложок). Збивати на великих обертах до побіління маси.
 
Окремо просіяти борошно (4 столові ложки), какао (2 столові ложки) і порошок для випічки (1/2 чайної ложки).
 
Сухі інгредієнти ввести в збиті яйця, дуже акуратно перемішати вручну. Масу розмістити на аркуші (40х30 см) попередньо розстеленого пергаменту. Випікати при 180 градусах. Охолодити, розрізати навпіл.
 
Горіхові коржі (середина): 8 білків, склянка цукру, 200 г мелених грецьких горіхів (попередньо обсмажених), 3 столові ложки борошна, кориця на кінчику ножа.
 
Білки збивати на максимальній швидкості, підсипаючи потроху цукор до густих, щільних піків. Окремо перемішати мелений горіх, борошно і корицю.
 
Міксер вимкнути, ввести в білки горіхову суміш, дуже акуратно перемішати.
 
Готове тісто розділити на 2 частини, кожну частину нанести на аркуш (40 х 30 см). Пекти при 150 градусах на двох рівнях із використанням конвекції.
Охолодити, розрізати навпіл (отримаємо 4 коржі).
 
Крем на горіхові коржі: жовтки (2 шт.) розтерти з цукром (6 столових ложок), додати кукурудзяний крохмаль (столову ложку) і борошно (2 столові ложки), потроху (під включений міксер) вливати молоко (1 склянка). Поставити на повільний вогонь, варити при постійному помішуванні до загусання. Охолодити. Збити вершкове масло (150 г) до білого кольору, по ложці додавати заварну масу.
 
Вершковий крем: збити 300 мл вершків з цукровою пудрою (4 столові ложки).
Формування.
 
Чорний корж, 1/2 вершкового крему, горіхові коржі, перемазані заварним кремом, 1/2 вершкового крему, чорний корж. Прикрасити довільно.
 
Пляцки — це і є прикраса. Прикрашайте життя смачно!