Українські Мері Поппінс: із січня батькам відшкодовуватимуть витрати на няню

22.01.2019
Із січня цього року батькам відшкодовуватимуть послугу по догляду за дитиною до трьох років.
 
 
Новинкою зможуть скористатись родини з дітьми до 3 років і тільки в тому випадку, якщо обоє батьків працюють.
 
 
«Ми вводимо поняття «муніципальна няня». Тобто коли працююча мама наймає няню, ми будемо компенсувати частину заробітної плати, щоб мама мала можливість працювати, а няня доглядати за дитиною», — повідомив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
 
У Мінсоцполітики зазначили, що батьки наймають няню офіційно, самостійно обираючи спеціаліста та визначаючи умови контролю її роботи, а батькам на кінець року буде відшкодовано за кожен місяць роботи няні суму в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років.
 
Завдяки цьому механізму створюється можливість батькам самостійно обирати нянь для дітей. На таку допомогу від держави мають право не тільки українці, а й іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні.
 
Заборона стосується лише батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу та прийомних батьків, які отримують інші види соціальної допомоги від держави. 
 
Для того, щоб скористатися послугою, зазначають в уряді, потрібно прийти у відділ соціального захисту за місцем проживання, принести копію офіційно укладеного з нянею договору, документи, що підтверджують оплату послуг няні — квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку, паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини та заяву на отримання компенсації.
 
А от опікуни мають принести рішення відповідного органу місцевого самоврядування про встановлення опіки. 
 
Проте не все так ідеально, запевняють експерти. Адже, на їхню думку, однією з найбільших проблем називають дефіцит нянь. Молода матуся Надія Коверська у коментарі «УМ» каже, що не довіряє няням і не готова скористатися послугою: «Послуга приємна, але 1 тис. 600 гривень — це п’ята частина того, що хочуть няні в Києві».
 
В агентстві «Няня Сервіс» у розмові з «УМ» пояснюють: «Усе залежить від зайнятості, чим менше годин працювати — тим вище ціна за годину. Також оплата залежить від рівня кваліфікації няні (з досвідом роботи, педагогічною або медичною освітою, знанням іноземних мов — оплата вище), якщо в сім’ї кілька дітей, за якими потрібен нагляд, ціна за годину так само буде вищою. Якщо говорити про оплату няні за місяць, то няня з невеликим досвідом роботи отримує близько 10-15 тисяч гривень».
 
Щоб не потрапити на «гачок» недобросовісних нянь, в агентстві дали поради, як найкраще обрати персонал. Перш за все, запевняють, необхідно перевірити особисті дані кандидата: «Де і з ким проживає, дані про її сім’ю, минулий досвід роботи в сім’ях і рекомендації, причини звільнення з попередніх місць роботи, питання щодо догляду за дитиною відповідно до віку, питання щодо навчання та розвитку дитини, питання щодо безпеки дитини — що няня зробить у тій чи іншій ситуації.
 
Ще можна запитати, яку останню книгу няня прочитала, чи захоплюється вона мистецтвом, які у неї хобі. Також перевірити паспортні дані, медичну книжку, продзвонити рекомендації. Перевірити няню за чорними списками в інтернеті можна на сайті https://homey.pro/blacklistworkers». 
 
А от щоб правильно оформити трудові відносини з нянею, є кілька варіантів. Можна скласти трудовий договір і оформити його в Центрі зайнятості. Можна також, щоб няня оформила себе як фізична особа-підприємець, тоді укладається договір про надання послуг нянею роботодавцю, в даному випадку няня сама сплачує податки на свій прибуток, зазначають в агентстві. 
 
А от психологи запевняють: якщо у батьків є можливість побути з дитиною до 3 років, краще скористатися цим часом. Дитячий психолог Поліна Алексєєва у розмові з «УМ» запевняє, що мама — найкраща няня для дитини, бо саме в період від наро­дження до трьох років дитина розвивається і потребує уваги та любові своїх батьків: «Розлука з мамою не повинна стати стресом для малюка, тому починати повністю довіряти турботу про дитину няньці необхідно поступово. Перший тиждень варто побути з ними поруч. Подивитись, як няня виконує свої обов’язки.
 
Поспостерігайте, як вона спілкується з дитиною не тільки при вас, а й коли ви перебуваєте в іншій кімнаті. Наскільки спокійно реагує на сльози і капризи. Чи враховує ваші побажання щодо виховання малюка.
 
Найголовніше — продемонструвати дитині довіру до нової людини. Якщо батьки показують своїми емоціями,що вони до цієї людини налаштовані доброзичливо, тоді й дитина повірить у щирість емоцій дорослих і буде також налаштована позитивно. Агресія буває як відкритою, так і прихованою».
 
Поліна Алексєєва також порадила батькам дітей, яких виховує няня, звертати увагу на її емоції, жести, міміку, рухи. Адже, часто вони видають справжнє ставлення до дитини.
 
«Бажано поспостерігати за нянею та дитиною, влаштувати їм експеримент, щоб вони були наодинці, але ви могли б їх бачити та чути, перебуваючи неподалік. Також потрібно розмовляти зі своєю дитиною і звертати увагу на її стани та емоції, коли тема стосується її відносин з нянею», — додала психолог.