Жіноча збірна України провалилася на естафеті в Рупольдингу

22.01.2019
Довгий час жіноча естафетна команда вважалася беззаперечним флагманом вітчизняного біатлону.
 
 
І саме її результати, а не здобутки збірниць поодинці, слугували головним індикатором розвитку цього господарства в Україні.
 
 
Після виграшу естафетного «золота» на Олімпіаді-2014 в Сочі вітчизняний біатлон перебував у стані ейфорії. Можливо, саме тому в національній команді прогледіли проблеми з підготовкою зміни для олімпійських чемпіонок.
 
На «білі» Ігри-2018 до Пхенчхану поїхала, по суті, стара команда, котра вже не була настільки потужною. Загалом ті ж самі виконавиці склали основу жіночої збірної й на старті нового олімпійського циклу.
 
Сестри Семеренко, Підгрушна, Джима — саме на їхній досвід розраховує в поточному сезоні новий головний тренер «синьо-жовтих» росіянин Андрій Прокунін.
 
Інша справа, що кожна з лідерок жіночої команди має ті чи інші проблеми зі здоров’ям, які не дозволяють їм одночасно вийти на старт.
 
Хоча, можливо, російський наставник має своє бачення ситуації. Постійно перетасовуючи склад, поєднуючи у сплаві досвід та молодість, Прокунін таким чином намагається оновити колектив.
 
Після невдалої естафети в Обергофі підопічні Прокуніна провели ще одну незадовільну командну гонку на етапі Кубка світу в Рупольдингу. Одразу й не пригадаєш, коли «синьо-жовті» завершували естафетні перегони на 15-й позиції.
 
Але, нічого не вдієш, четвірка у складі Анастасії Меркушиної, Валі Семеренко, Юлії Журавок та Віти Семеренко більшого наразі витиснути не може. На етапі в Рупольдингу наші дівчата були доволі повільними.
 
І якщо молоді Меркушина та Журавок цю проблему компенсували ідеальною стрільбою, то ветерани на двох заробили сім промахів. Загалом другий німецький етап КС аж ніяк не можна занести до активу нашої жіночої збірної.
 
Так, у спринті кращою з українських біатлоністок була Віта Семеренко, котра посіла 29-те місце. При цьому в гонці з мас-стартом, куди потрапляють 30 кращих за рейтингом спортсменок, не було жодної нашої співвітчизниці.
 
Значно краще провели етап у Рупольдингу наші біатлоністи, у котрих, за словами головного тренера Юрая Санітри, після скандального епізоду помінялась «сервіс-команда».
 
Думається, найбільше порадували хлопці (Артем Прима, Сергій Семенов, Артем Тищенко, Дмитро Підручний) свого словацького наставника в естафеті, посівши командне сьоме місце.
 
При цьому в особистих стартах знову краще за інших виглядав капітан команди Підручний, який єдиний з українців біг мас-старт (29-й результат) та був кращим за своїх партнерів (20-те місце) у спринті.
 
«Дмитро виконав тут тяжку роботу, тому наприкінці мас-старту він почувався не дуже добре. Вочевидь, йому потрібно перепочити», — наголосив Санітра.