Українські біатлоністи розкритикували роботу нової команди «сервісменів» на Кубку світу

28.12.2018
Українські біатлоністи розкритикували роботу нової команди «сервісменів» на Кубку світу

Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний назвав нову команду сервісменів «аматорами». (Фото з сайта depo.ua.)

Зі змішаними почуттями завершили вітчизняні біатлоністи першу третину дистанції Кубка світу-2018/2019.
 
З одного боку, в активі «синьо-жовтих» є «золото» Юлії Джими в індивідуальній гонці та «бронза» Анастасії Меркушиної та Артема Тищенка в одиночному «міксті», здобуті ними на першому етапі КС у Поклюці.
 
З іншого — маємо черговий публічний скандал, який розгорівся під час «кубкових» змагань у чеському Нове Мєсто.
 
Капітан української чоловічої збірної Дмитро Підручний без зайвої делікатності звинуватив команду «сервісменів» у непрофесіоналізмі, більшою мірою саме на них поклавши відповідальність за низьку швидкість під час третього етапу КС у Чехії.
 
Пригадується, як на провальній для українських біатлоністів Олімпіаді-2018 у Пхенчхані Валентина Семеренко зробила надбанням громадськості конфлікт, який напередодні відповідальної естафети виник усередині жіночої збірної.
 
Тоді досвідчена спортсменка на своїй сторінці у «Фейсбуці» розкритикувала підходи тренерського штабу в питанні формування стартової четвірки на командні перегони, місця в яких, нагадаємо, не вистачило саме Валі.
 
Тепер ось своє невдоволення внутрішньокомандною атмосферою виказав капітан чоловічої збірної України. 
 
Водночас одразу по завершенні мас-старту, в якому Підручний фінішував на 17-му місці, під час флеш-інтерв’ю телевізійникам він розкритикував нову команду спеціалістів, які займаються змащуванням лиж. «За три етапи лише в одній гонці вони вгадали зі змащуванням. А так — лижі просто стоячі. Приходиш до них, скаржишся, а вони відповідають, що це ви просто спортсмени такого рівня. Сподіваюся, нас почує президент федерації», — наголосив Дмитро.
 
Відзначимо, що з нового сезону в команді сервісменів, котра займається лижним питанням українських біатлоністів, з’явилося двоє росіян —  Роман Віролайнен та Дмитро Медведєв.
 
Раніше ж лижним реманентом наших спортсменів опікувався вітчизняний спеціаліст Віталій Руденчик, утім, як відзначив президент ФБУ Володимир Бринзак, йому не вдалося втримати в команді досвідченого фахівця, котрий перебрався на краще оплачувану роботу.
 
«Неможливо моментально створити нову команду сервісменів. Та й, власне, в Україні немає такої школи, котра б готувала висококласних мастильників — кожного такого фахівця доводиться вирощувати роками», — наголошує Бринзак.
 
Утім, як видно, вітчизняна біатлонна збірна має проблеми не тільки з підготовкою лиж. 
По суті, питанням номер один для керівника українського біатлону стала відсутність гідної зміни для ветеранів жіночої збірної. І, за словами Бринзака, підготовка команди до Пекіна-2022 для нього є справою принципу.
 
Щоправда, після двох безмедальних етапів КС — у Хохфільцені та Нове Мєсто — президент ФБУ змушений говорити про свою відставку.
 
«Припустимо, на хвилі загального негативу я залишу біатлон. Я готовий це зробити. А що далі? Відразу підуть усі спонсори, які підтримують команду на основі особистих контактів. Це тільки здається, що все добре, механізм працює сам по собі, і потрібно просто молодого менеджера», — каже Бринзак, який, до слова, вже 20 років керує вітчизняним біатлонним господарством.
 
За словами Володимира Михайловича, він іще має достатньо сил та ентузіазму, аби бути корисним українському біатлону.
 
Про нинішній же сезон президент ФБУ каже як про експеримент, основою котрого стали індивідуальні плани підготовки переважної більшості членів жіночої збірної України. Його головний старт — березневий чемпіонат світу в Оберхофі, після нього, власне, ФБУ й прийматиме важливі кадрові рішення.
 
Щодо безпосередніх результатів українських біатлоністів на третьому етапі Кубка світу в Нове Мєсто, то кращими у складі жіночої команди були сестри Семеренко.
 
Віта сьомою завершила спринт, а Валя аналогічну позицію посіла в гонці переслідування. Водночас у чоловіків уваги заслуговує шосте місце Підручного в спринтерських перегонах.