Зима та її свята не дають забути про смачну випічку або ще щось солоденьке.
Шукаєте рецепти нових смаколиків?
Тоді нотуйте усі поради з власного досвіду любительки здивувати навколишніх солодкими кулінарними витворами.
І сердечний мармелад.
Фото з власного архіву.
Гірський рецепт
Пляцок «Карпатка» — легендарний. Вирішила до свят і я опанувати гірську науку випікання. Найперше — поставила собі за мету віднайти перевірений рецепт. Цікаво, що здибала його у полтавки Каті Скрябіної.
От уміють же наші кулінарні майстрині підхоплювати все гарне і смачне та поширювати у своїй місцевості! Рецепти Катерини ( вона,до речі, лікар за фахом) я та всі шанувальники її кулінарної творчості давно випробували, інгредієнти вона подає зі скурпульозною точністю, тому все вдається з першого разу і на славу.
«Обожнюєте смачні та оригінальні смаколики?! Тож цей неймовірно смачний пляцок саме для вас. Нагадує ніжний еклер із заварним кремом. Саме те, що необхідно до філіжанки ароматної кави!» — заохочує Катерина Скрябіна і ділиться рецептом та фото привабливої святкової випічки.
Коржі: 230 мл води, 150 г борошна, 1/3 чайної ложки солі, 120 г вершкового масла , 5 яєць.
Крем: 4 столові ложки картопляного крохмалю, 300 г вершкового масла , 60 г пшеничного борошна , 20 г ванільного цукру, 700 мл молока, 200 г цукру, 4 яйця.
У каструлі з товстим дном довести до кипіння воду з сіллю та маслом. Всипати, інтенсивно перемішуючи вінчиком, борошно. Готувати 2-3 хвилини на невеликому вогні, постійно помішуючи.
Зняти каструлю з вогню. Вистудити масу до 45-50°С. Міксером на мінімальних обертах або ложкою по одному вмішувати яйця. Залишити тісто на 30 хвилин.
Круглу форму діаметром 22 см вистелити пергаментом. Половину тіста викласти та розрівняти. Випікати в попередньо розігрітій до 210°С духовці 10 хвилин, потім зменшити температуру до 180°С і випікати до гарного рум’яного кольору ще 10-15 хвилин. У такий спосіб приготувати другий корж.
Затим готуємо крем. У каструлі з товстим дном за допомогою вінчика змішати молоко, цукор, ванільний цукор, яйця, крохмаль і борошно.
Постійно збиваючи, на невеликому вогні довести масу до кипіння. Варити до загустіння, постійно помішуючи. Зняти з вогню. Вистудити.
Масло кімнатної температури збити. Потім порціями, постійно збиваючи, додати заварну частину.
Перший корж викласти в роз’ємну форму горбиками вверх. Далі викласти крем та накрити другим коржем теж нерівною частиною догори.
Поставити в холодильник на 6 годин. Затим — на стіл!
Різдвяний мармелад
Це — до фрази «Гуляти — так гуляти!», якщо вже йдеться про свята. Катерина пропонує домашній смаколик зі святковим настроєм — різдвяний мармелад. За бажанням можна приготувати мармелад з іншого соку або компоту із заморожених ягід.
Інгредієнти: 600 мл гранатового соку, 3 чайної ложки агар-агару, 80-100 г цукру, паличка кориці, 4 горошини перцю духмяного, 2 гвоздики.
Гранат помити, почистити, вийняти зернятка та вичавити сік. Для даної кількості соку необхідно приблизно 4 граната. Можливо, знадобиться і більше.
Половину соку вилити в ємкість та додати агар-агар. Добре розмішати. Сік, що лишився, вилити в сотейник. Поставити на середній вогонь, додати цукор та спеції.
Довести до кипіння, постійно помішуючи. Влити в сотейник сік з агар-агаром та варити 3-5 хвилин, помішуючи. На цьому етапі спробувати на смак. Додати ще цукру за бажанням, якщо сік здається кислим.
Готову масу процідити через сито в зручну ємкість. Розлити в невисокі силіконові форми. Відставити в холодильник приблизно на одну годину. Готовий мармелад можна обваляти в цукрі або кокосовій стружці.
Приємного святкового настрою і смачних свят!