Художники з дев’яти міст показують у Києві амбівалентності сьогоднішньої України

19.12.2018
Художники з дев’яти міст показують у Києві амбівалентності сьогоднішньої України

Результати творчих пошуків молодих художників представлено на виставці. (Фото надане Фондом Ганса Зайделя.)

У Києві, в галереї Port Creative Hub, до 24 грудня можна подивитися підсумкову виставку робіт, створених під час арт-резиденції у рамках проекту «Моя Україна: біль і надія».
 
 
Творча резиденція — майданчик для праці та навчання художників — діяла попередньо в листопаді впродовж дев’яти днів: художники навчались, працювали, ділились один з одним своїм досвідом та баченням подій, які відбуваються в Україні. 
 
 
Учасники разом шукали сенси та маркери, які допомагають досягти самоідентичності. Відібрані за конкурсом 16 молодих художників зі всієї країни зібрались, щоб сформулювати і створити актуальний посил іншим мовою мистецтва — найпотужнішим та універсальним засобом, який досягає кожної людини.
 
Проект об’єднав творчих людей із Києва, Львова, Вінниці, Одеси, Полтави, Харкова, Чернівців, Черкас і Тернополя. Він здійснюється за підтримки Федерального міністерства закордонних справ на основі рішення Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина через Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні у співробітництві з громадською організацією Tolerance Ukraine.
 
«Воркшоп Фонду Ганса Зайделя «Художники в Арт-резиденції» створив умови для народження дуже точного, чутливого, тематично акцентованого мистецтва, сповненого майстерністю та пронизаного досвідом, і, на відміну від існуючого мистецького бізнесу, значно менш сконцентрованого на складних саморефлексіях, — констатує Даніель Зайберлінг, директор представництва Фонду в Україні, керівник проектів Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова і Румунії.
 
— За супроводу експертів ГО «Толерантність Україна» творча майстерня звернулась до теми амбівалентності сьогоднішньої України. 16 художників із різних міст України працювали в резиденції над двома роботами, які відображають, відповідно, біль та надію молодого покоління. Сам воркшоп став символом тої української дихотомії: відкриття арт-резиденції відбулося 21 листопада 2018 року, в день п’ятої річниці початку євромайданівського руху, який продемонстрував остаточну успішну спробу громадського суспільства України зробити рішучий крок у європейське майбутнє; під час воркшопу, 26 листопада, в Україні ввели тимчасовий воєнний стан, що стало критичною кульмінацією військових конфліктів, у яких Україна перебуває з 2014 року і які забрали вже понад 10 000 життів молодого покоління однолітків художників-резидентів».