Державні заводи цього року підростили і випустили в ріки майже 14 мільйонів мальків

19.12.2018
Державні заводи цього року підростили і випустили в ріки майже 14 мільйонів мальків

Найбільше молодняка риби виростили і запустили в Українські водойми на Херсонщині. (Фото з сайта khm.depo.ua.)

Із початку 2018 року профільні держустанови випустили до українських водойм 13,9 мільйона водних мешканців. Із них 11,6 мільйона — у серпні-листопаді поточного року.
 
 
Держрибагентство останніми роками планомірно опікується збереженням та збільшенням чисельності водних біоресурсів у природному середовищі та їх біологічним різноманіттям, забезпечуючи охорону, відтворення та раціональне використання.
 
 
За інформацією голови Державного агентства рибного господарства України Ярослава Бєлова, профільні державні установи, які належать до сфери управління відомства, випустили цьогоріч майже 9 мільйонів екземплярів рослиноїдних видів риб та коропа, 1,6 мільйона — стерляді, севрюги та російського осетра та 3,3 мільйона щуки, сома та судака.
 
Окрім того, 173 тисячi молоді дунайського лосося, райдужної та струмкової форелі пішло на зариблення річок Серет, Черемош та Прут у Чернівецькій області. Ці види риб спеціально виростили на ДУ «Рибоводний форелевий завод «Лопушно».
 
Найбільше поповнив водні біоресурси ДУ «Херсонський виробничо-експерементальний завод iз розведення молоді частикових риб», зокрема вселив у річки 4,9 мільйона екземплярів рослиноїдних видів риб і коропа та 1,3 мільйона щуки і сома.
 
Ще на 5 мільйонів екземплярів поповнив українські водойми ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб». Із них 3 мільйони — рослиноїдні види риб і коропи, а ще три — щуки, сом та судак.
 
Також два з половиною мільйони рибної молоді випущено у водойми ДУ «Виробничо-експерементальний дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика».
 
З цього підприємства отримали вихід у природні водойми 1,6 мільйона мальків стерляді, севрюги й російського осетра та 0,9 мільйона рослиноїдних видів риб і коропа. Наразі роботи зі збагачення рік водними біоресурсами на цьому заводі тривають.
 
Після поліпшення гідрометеорологічних умов тут додатково випустять у природне середовище іще понад сто тисяч молоді коропових видів риб.
 
Нинішнього року державні заводи значно розширили географію розселення своїх рибенят.
 
Так, за ініціативи Держрибагентства та вперше з моменту існування ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод iз розведення молоді частикових риб» відбулось вселення водних біоресурсів у Канівське водосховище та в річку Південний Буг.
 
А у жовтні до водойм у містах Українка та Ржищів запустили 7 тонн мальків товстолоба, коропа і білого амура.
 
Листопадове зариблення акваторії Південного Бугу в межах Вінницької області поповнило її чотирма з половиною тоннами мальків коропа, щуки, товстолобика та білого амура.
 
Протягом року загалом відбу­ва­лося масове зариблення наступних водойм: Київське, Кремен­чуцьке,  Каховське, Дністровське водосховища; Дніпро-Бузька гирлова система; Дніпро-Бузький лиман; річки Десна, Сейм, Шостка, Південний Буг, Чайка, Конка, Серет, Черемош, Прут, Сула, Сугоклея, пониззя 
Дніпра. 

ДОВІДКА «УМ»

У період із січня по листопад 2018 року на всій території України зариблення в режимі спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ) здійснювало 150 суб’єктів господарювання, якими було вселено 15,6 млн. екз. молоді риб.
 
Крім того, за участі представників територіальних органів рибоохорони користувачами, громадськими організаціями, в тому числі за рахунок компенсаційних коштів та благодійних внесків у рибогосподарські водні об’єкти України, було випущено 3,7 млн. екземплярів малька.
 
В цілому з початку року рибогосподарські водні об’єкти України поповнилися 32,3 мільйона екземплярами різних риб.