Дві години прес-конференції Президента: Томос на Святвечiр, воєнний стан та другий президентський термін

18.12.2018
Дві години прес-конференції Президента: Томос на Святвечiр, воєнний стан та другий президентський термін

Менше, аніж за добу до оголошення прес-конференції Президента, прес-служба адміністрації глави держави на офіційному сайті публікує анонс — відбудеться щорічна зустріч Президента зі ЗМІ.
 
 
Очевидно, що це сприятливий для Президента період для проведення прес-конференцій — проведення Собору, обрання предстоятелем православної церкви Митрополита Епіфанія та буквально за три тижні Україна отримає Томос.
 
 
Питань, чому саме зараз Петро Олексійович організовує публічну зустріч із мас-медіа, не виникає. Адже навряд до кінця каденції Президента можна буде «підловити» більш слушну нагоду. Надання Томосу справді виглядає як вагома і значна перемога. 
 
Це вже шоста зустріч зі ЗМІ за каденцію п’ятого Президента України. Глава держави приходить із запізненням на 20 хвилин. Проте своє затримання Петро Порошенко пояснює телефонною розмовою із Патріархом Варфоломієм.
 
«Вручать Томос на наш Святвечір», — задоволено розпочинає Порошенко.
 
«332 роки тому відбулася анексія Української церкви Москвою. Відтепер ми створюємо українську церкву, якій є куди рости», — говорить у вступному слові Президент.
 
15 хвилин Петро Порошенко мав вступне слово, впродовж якого більшу частину присвятив церкві, проте не оминув і питання конфлікту на сході, квот на телебаченні та радіомовленні, декомунізацію та санкції проти Росії.
 
А також пообіцяв уже навеснi остаточно внести зміни до Конституції стосовно вступу України до НАТО та ЄС. Наприкінці вступного слова Порошенко заявляє, що на наступні 5 років завдання влади в Україні — це завершення конфлікту на Донбасі: перемогою, а не капітуляцією. 
 
«Конференція триватиме дві години, і в першу чергу попрошу ставити запитання стосовно Томосу та вчорашнього собору», — заявляє прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.
 
Перше питання, як і очікувалося, прозвучало на тему Собору. І тут Порошенко зазначив, що кілька разів надання Україні Томосу було на межі зриву, проте результат старань кожен громадянин зміг побачити у неділю.
 
Згадав Порошенко і про представників Московського патріархату, які, незважаючи на тиск, наважилися прийти на Собор: «Це були два ієрархи, але вони — не єдині представники, які підтримують створення єдиної церкви».
 
Чому надання Томосу відбувається саме напередодні президентської кампанії і чи це не розумний піар-хід iз боку Президента, глава держави не вагаючись зазначає, що переговори з Константинополем тривали давно: «Перша зустріч iз патріархом Варфоломієм відбулася в 2016 році. Знадобилося два роки, щоб ми вийшли в публічну площину». 
 
Після Томосу звучить питання про українських політичних в’язнів і 24 українських моряків, яких Росія взяла у полон у Керченській протоці.
 
«Усе залежить від однієї людини. Це питання навіть не політичної волі Путіна. Це його власне бажання. І протягом останнього року ми бачимо, що ніякі методи не діють, усе залежить від того, чи захоче він їх звільнити», — заявив Порошенко.
 
На питання, яка роль Віктора Медведчука у переговорному процесі, Порошенко зазначив, що Медведчук iз квітня чи травня не бере участі у засіданнях Тристоронньої контактної групи, назвавши його у цьому переговорному процесі представником президента Росії Володимира Путіна: «Він є єдиним джерелом, яке доносить інформацію Путіну з цих переговорів. І я готовий говорити з ним, якщо це допоможе повернути наших хлопців і дівчат додому». 
 
Поговоривши про Томос і українських в’язнів, теми, яких Президент ніколи не уникає, журналісти вирішили запитати про «наболіле» — роботу ГПУ, російські паспорти Семочка та боротьбу з корупцією в країні.
 
За словами Президента, Генеральна прокуратура рухається у правильному векторі, ба, більше, на відміну від інших антикорупційних органів, відомство не має повноважень розслідувати справи топ-чиновників, проте, незважаючи на це, Генеральна прокуратура неодноразово просила надати їй повноваження розслідувати набагато резонансніші справи, і Президент не проти таких змін. Підсумовуючи, Петро Порошенко заявив, що загалом не задоволений боротьбою з корупцією в країні.
 
Уперше з моменту скандалу глава держави прокоментував наявність російських паспортів у сім’ ї першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Ігоря Семочка: «У нас є багато працівників правоохоронних органів, у яких є родичі в Криму. Як тільки перевірка буде закінчена, якщо стане питання по відповідальності або звільненню, за мною не заіржавіє».
 
Запитали у Президента і про розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, проте нового нічого не почули.
 
«Перше, куди я звернувся, це в посольство США з проханням надіслати експертів», — відповів Президент. На прес-конференції глава держави також повідомив, що готовий внести зміни до Конституції стосовно Криму та його автономії, проте для цього у парламенті має бути конституційна більшість. 
 
Почули і відповідь стосовно можливого піару під час впрова­дження воєнного стану. Адже, за останніми соцопитуваннями, майже 60% громадян заявили, що введення воєнного стану в цей період — це передвиборчий піар Президента.
 
Але Президент непохитний у своїй позиції і зазначає, що такі дії були необхідними. Бо, за його інформацією, після введення воєнного стану Російська Федерація відвела 10% військової техніки від українських кордонів.
 
Триватиме військовий стан 30 діб і аж ніяк не завадить виборам в Україні, запевнив глава держави. Тричi намагалися запитати журналісти у Президента, чи балотуватиметься він на другий термін, і тричі чули ідентичну відповідь.
 
«Я дуже довіряю українському народові. Я впевнений у його відповідальному виборі. Якщо я прийму рішення балотуватися (в президенти. — Ред.) і якщо так трапиться, що буде хтось більш гідний, я буду йому допомагати», — заявив Порошенко.