Біситься не на жарт: Росія готувала провокації напередодні Об’єд­навчого собору

14.12.2018
Біситься не на жарт: Росія готувала провокації напередодні Об’єд­навчого собору

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

15 грудня на Об’єд­навчому соборі у Святiй Софiї в Києвi буде обраний голова нової української церкви, який поїде до Стамбула отримувати томос.
 
 
Ритуал злуки і виокремлення українського православ’я давно набув значення не просто політичного, а міжнародного.
 
 
Жарт-візитка «атеїстів (мусульман, католиків) Київського патріархату» викликає доброзичливу усмішку в прихильників української державності і біснування ряжених фанатиків патріархату ефесбешного.
 
 
На тлі війни з Росією, яка стала каталізатором об’єднавчих процесів для українського суспільства, незалежно від конфесійної приналежності, ця подія давно вийшла за внутріцерковні межі.
 
Вже оголошено, що Президент Порошенко, який також доклав немало зусиль для втiлення цієї ідеї, виступить зі словом до духівництва й народу перед Собором.
 
Напередодні Об’єд­навчого собору, 13 грудня, Українська православна церква Київського патріархату провела свій архієрейський собор.
 
Ієрархи зібралися в резиденції предстоятеля УПЦ КП Філарета, щоб визначитися з підтримкою кандидатів на пост предстоятеля нової помісної церкви.
 
На об’єднавчому соборі проголосять створення Православної церкви в Україні та затвердять її статут. А обраний на ньому предстоятель після цього отримає томос про автокефалію з рук Вселенського патріарха Варфоломія.
 
Тим часом приспішники Московського патріархату, які впіймали облизня при всіх попередніх спробах не допустити об’єднання і незалежного вiд Росії статусу українського православ’я, разом зі своїми ляльководами бісяться не на жарт.
 
Служба безпеки України заявила, що Російська Федерація готувала провокації напередодні собору, а наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу доручили координувати акції проти томосу.
 
Основну ставку було зроблено на розбурхування скандалів навколо майбутнього предстоятеля об’єднаної української церкви.
 
Тим часом УАПЦ заявила, що не подаватиме кандидатуру на цю посаду. Предстоятель УПЦ КП Філарет, у свою чергу, заявив, що єпархії пропонуватимуть власного кандидата, і вже на Соборі оголосять рішення щодо майбутнього голови.
 
Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить Президент, а після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.