Ляшко закликав українців шукати згадку про пальмову олію на етикетках, поки її не заборонять

12.12.2018
Ляшко закликав українців шукати згадку про пальмову олію на етикетках, поки її не заборонять

Корова для Ляшка — священна тварина і здорова альтернатива пальмовій олії. (Фото з сайта infomist.ck.ua.)

Прийнятий минулого тижня Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» хоч і не забороняє використання в молочних та кондитерських продуктах пальмової олії, але, принаймні, дозволяє перевірити її наявність.
 
 
І зробити правильний вибір. Іще 15 травня цього року Верховна Рада схвалила законопроект Радикальної партії про заборону пальмової олії у молочних продуктах.
 
 
Очільник партії Олег Ляшко переконав підтримати заборону використання пальмової олії в продуктах харчування, незважаючи на спротив багатьох «важковаговиків» харчової промисловості, які активно використовують її для здешевлення своєї продукції.
 
Шантаж значним підвищенням цін на молочні та кондитерські продукти тоді не витримав аргументів Ляшка — здоров’я українців та відновлення молочного тваринництва. На підтримку цієї ініціативи Радикальної партії тоді стали й далекі від політичної конкуренції фахівці-експерти з якості харчових продуктів.
 
Бо планові й позапланові перевірки масла, шоколадних цукерок та інших молочних і кондитерських товарів, пропонованих в українських супермаркетах, засвідчили: трансжири на основі пальмової олії в них подекуди досягають 40 відсотків!
 
Це при тому, що в деяких країнах Євросоюзу вони заборонені повністю, а в інших, лояльніших до виробників, дозволена межа не перевищує двох відсотків. 
 
Досі реальної заборони пальмової олії в Україні неможливо було досягти ще й через відсутність обов’язку чіткого маркування харчових продуктів. Новий закон, принаймні, цю проблему повинен вирішити.
 
Тепер черга за свідомим вибором українських покупців. Бо за повну заборону використання пальмових трансжирів ще належить поборотися. Олег Ляшко пояснює, чому є таким затятим противником пальмової олії:
 
«По-перше, вона провокує важкі захворювання серцево-судинної системи. А промисловці використовують її для отримання надприбутку. Замість того, щоб купувати українське молоко, завозять дешеву пальмову олію, труять людей. Виробники отримують надприбутки, а українці витрачають мільярди доларів на лікування. Сьогодні Україна посідає перші місця за серцево-судинними й онкозахворюваннями, а в селі немає корови! Тому ми продовжимо домагатися заборони пальмової олії», – каже депутат.
 
На думку Ляшка, це дасть можливість селянам більше заробляти, відновить поголів’я великої рогатої худоби та істотно поліпшить стан здоров’я нації. Політик пропонує ввести драконівські штрафи для тих, хто труїть українців неякісними продуктами харчування.
 
Нагадаємо, законопроект 3871 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів» у першому читанні підтримали 233 народні депутати.
 
Документ вводить заборону на використання цього інгредієнта у виробництві харчових продуктів, молока і молочних продуктів під загрозою високих штрафів для посадових осіб підприємств-порушників — від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за повторне порушення — 100-200 неоподатковуваних мінімумів.