Громадські активісти заявляють про зникнення цінностей з Почаївської лаври

11.12.2018
Ще минулого тижня поширювали втішну звістку про те, що за результатами ревізії у Свято-Успенській Почаївській лаврі все в порядку.
 
Зокрема, про це повідомляв і синодальний інформаційно-просвітницький відділ Української православної церкви, зазначаючи, що  після перевірки комісії Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника (згідно з розпорядженням Кабміну від 28 листопада цього року, святиню повернуто до складу цього заповідника) всі об’єкти, внесені в реєстр ще в 1960-ті роки, виявилися на місці. 
 
І раптом — на тобі! На сторінці «Вільні Люди Тернопіль — Самооборона Майдану»  у «Фейсбуці» з’явилося таке повідомлення:«За наявною в нас інформацією, при проведенні перевірки представниками комісії Кременецько-Почаївського ДІАЗу було виявлено нестачу державного майна, яке має велику культурну й історичну цінність (далі йде перелік 19 станкових картин з їх назвами: «Вигнання торговцiв із храму», «Христос благословляє дітей», «Іван Хреститель», «Каїн і Авель» тощо. — Авт.).
 
Зникнення такої кількості картин є непопра­вною шкодою культурній спадщині українського народу. Зважаючи на наведене, ми, як громадяни України, вимагаємо від поліції Тернопільської області, УСБУ в Тернопільській області, прокуратури Тернопільської області відкрити за вказаним фактом кримінальне провадження, в рамках якого: провести повну, детальну перевірку зазначених обставин зникнення матеріальних цінностей зi Свято-Успенської Почаївської лаври; знайти винних у викраденні предметів культурної спадщини або осіб, чия злочинна недбаліcть призвела до їх зникнення, та притягнути їх до відповідальності; виявити місцезнаходження зазначених цінностей і вжити всіх можливих заходів для їх повернення».
 
По коментар «УМ» звернулася до керівника відділу комунікації головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергія Крети.
 
Він запевнив, що станом на ранок 10 грудня жодної інформації чи якихось офіційних звернень щодо зникнення зі Свято-Успенської Почаївської лаври картин в обласній поліції немає. Також  «Україні молодій» повідомили, що перевірка майна лаври  не завершилася.
 
Створена за наказом Міні­стерства культури України комісія, до складу якої входить і представник  Кременецько-Почаївського державного історико-культурного заповідника, продовжує працювати. Детальну довідку щодо того, чи збережене в Лаврі все, що мало бути, і в якому воно стані, комісія планує представити до кінця року.