У Чорнобильській зоні розвиватимуть вітроенергетику

05.12.2018
На засіданні Кабінету Міністрів  підтримано проект із розвитку вітроенергетики в зоні відчуження. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
 
«Уряд підтримав пропозицію Мін­природи дати старт вітроенергетиці (ВЕС) у Чорнобильській зоні. Перша приватна інвестиція в такий проект. Чорнобильська зона — зона змін», — написав він.
 
Це рішення стосується дозволу на розробку проекту землеустрою в Київській області для будівництва та подальшого розвитку об’єктів вітрової енергетики. На думку пана Семерака, розвиток цього напряму є важливим, адже подібні об’єкти не потребують постійної присутності людей та абсолютно безпечні для довкілля. 
 
«Ще кілька років тому нам не вірили, що зона відчуження може бути інвестиційно привабливою… За короткий час надійшло понад 60 пропозицій від інвесторів із річних куточків світу, готових вкладати у сонячні станції на території зони відчуження. Попри те, що північ Київщини — не найсонячніший регіон нашої країни, інвестори повірили в меседж уряду, що зведення сонячних станцій тут справді можливе. Щоб цей меседж не видався лише словами, ми почали шукати партнерів з авторитетним світовим ім’ям на ринку відновлюваної енергетики, які б вивчили можливості зони відчуження», — так пояснив Семерак партнерство із французькою стороною.
 
Зі свого боку, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон назвала презентацію концепції СЕС у Чорнобилі символічною подією.
 
«Сонячна електростанція поблизу Чорнобиля — це високотехнологічний, унікальний проект. І символізм у тому, що в зоні найбільшого у світі техногенного лиха розвивається зелена енергетика», — заявила вона.
 
На сьогоднішній день вітрова енергетика є перспективним напрямом розвитку. Необхідність переходу до використання відновлюваних джерел енергії з кожним роком стає все актуальнiшою. Нетрадиційні та відновлювані джерела енергії стали останнім часом одним із важливих критеріїв сталого розвитку світової спільноти. Здійснюється пошук нових і вдосконалення існуючих технологій, виведення їх на економічно ефективний рівень та розширення сфер використання.
 
Вітрова енергетика має безліч переваг: незалежність вітроенергетичної галузі від імпорту високовартісного палива, створення нових робочих місць, розвиток інфраструктури, децентралізація постачання електроенергії, що сприяє суттєвому підвищенню його надійності та зменшенню втрат електроенергії у процесі її передачі на великі відстані. Також розвиток поблизу Чорнобиля комплексу відновлюваної енергетики дозволить Україні змінити негативний імідж Зони. 
 
Україна повинна скористатися своїм унікальним досвідом ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та забезпечити перспективу перетворення Чорнобильської зони відчуження в потужний центр розвитку енергетики, промисловості та науки, вважає голова громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, засновник Чорнобильського інституту досліджень та розвитку Віталій Дем’янюк.
 
«У зоні відчуження можуть зійтися відразу кілька векторів докладання зусиль. Один із них — альтернативна енергетика. Причому альтернативна енергетика може бути різноплановою, починаючи від можливості вирощування енергетичних культур із подальшим їх використанням у межах зони відчуження для виробництва електрики, тепла, біогазу, використання існуючих обсягів біомаси як палива, та продовжуючи використанням уцілілої й функціонуючої енергетичної інфраструктури (електромережевого господарства) для розвитку альтернативної електроенергетики. Ще один варіант — створення сонячної електростанції. Це буде за всіма стандартами чиста електроенергія», — переконаний він. 
 
Вітроенергетична галузь розвивається стрімкими темпами як у світовому масштабі, так і на рівні нашої держави. Головними завданнями України в цьому напрямі є створення державної програми розвитку галузі, розробка та затвер­дження стратегії розвитку відновлювальної енергетики України, зокрема за напрямами ВЕС, яка б враховувала та систематизовувала весь комплекс пов’язаних із нею проблем і забезпечувала найбільш раціональне використання потенціалу вітру, розробка державного плану розвитку ВЕС із залученням європейських партнерів, виробників вітрової електроенергії, громадськості, неурядових організацій та висококваліфікованих фахівців,  подальше вдосконалення законодавства у сфері розвитку відновлювальної енергетики та енергетики в цілому.