Медведчук проти «України молодої»: кум Путіна вимагає від газети спростування

04.12.2018
Медведчук проти «України молодої»: кум Путіна вимагає від газети спростування

«Україна молода» отримала заяву від адвоката Віктора Медведчука з вимогою спростувати інформацію про те, що лідер руху «Український вибір» є «агентом КДБ під псевдонімом Соколовський».
 
Цю інформацію було оприлюднено на нашому веб-сайті 6 листопада 2018 року в матеріалі Григорія Омельченка під назвою «Хрестовий похід Кремля: Як Московія привласнила православ’я Київської Русі та чому не хоче його втрачати». У заяві адвокат називає вище­згадане твердження «відвертою та вкрай цинічною брехнею». 
 
Утiм, оприлюднивши цю інформацію, «Україна молода» не відкрила Америку. Адже дані про те, що Віктор Медведчук був тісно пов’язаний iз КДБ, є в багатьох інших джерелах — в інтернет-мережі неважко знайти їх.
 
Наприклад, політик і юрист Сергій Головатий в інтерв’ю програмі «Люди. Hard Talk» на каналі «112» (від 3 квітня 2015 року, відео можна переглянути за адресою) розповідає: 
 
— Я робив усе можливе на парламентських виборах 1994 року, щоб по Артемівському округу (це Шевченківський район Києва, вулиця Артема, перший округ) не пройшов Медведчук. Я пройшов по Виноградарю, а наші округи в Шевченківському районі суміжні. Я знав, що це є агент Кремля, бо жив із ним у одному гуртожитку. Я бачив, як він жив, у яких умовах. Коли я мешкав у одній кімнаті з чотирма іноземцями (з Ємену, Єфіопії, Лівії), а Медведчук, такий же студент, такого ж курсу, жив в однокімнатному номері. Ніхто, навіть викладачі чи асистенти, не могли жити в кімнатах самі. 
 
— Він був тоді вже агентом КДБ?
 
— Звичайно, він був завербований як адвокат Стуса. Він був адвокатом Стуса.
 
— Але ж він був студентом?
 
— Так, студентом. Це радянські часи, 70-ті роки — ось у чому справа. Я навчався з 1972-го по 1977-й. Усі решта подій лише доводять, що це відкритий агент Кремля. І сьогодні він є одним із ключових осіб у тому, що називається Путінський Мінський шлях (Мінські домовленості. — Ред.). 
 
Про «кадебешне» минуле кума Путіна у своїй відомій книжці «Нарцис, або Штрихи до політичного портрету Віктора Медведчука», яка побачила світ у 2001 році, пише й політик та народний депутат (на той час) Дмитро Чобіт.
 
Зокрема, Дмитро Чобіт розповідає, що Віктор Медведчук «потрапив у спеціальну групу дуже довірених адвокатів, яким органи МВС і КДБ доручали вести важливі для них справи».
 
Не був би Віктор Медведчук адвокатом, якби не захотів спростувати не надто приємну для нього інформацію (на час виходу книги у світ Медведчук обіймав посаду заступника Голови Верховної Ради України).
 
Він подав позов до суду на автора книжки та видавництво «Просвіта», аби 99 фактів, опублікованих у «Нарцисі», були визнані такими, що не відповідають дійсності, ганьблять його честь, гідність та ділову репутацію.
 
Справа розглядалася в горезвісному Печерському районному суді Києва, який став на бік позивача і виніс рішення, що в книзі опублікована недостовірна інформація.
 
Проте Верховний Суд України, куди згодом звернувся Дмитро Чобіт, у 2007 році визнав, що вся інформація про політика Віктора Медведчука в книзі «Нарцис» відповідає дійсності і для її оскарження від початку не було законних підстав).
 
Також в опублікованих записах колишнього майора УДО Миколи Мельниченка тодішній очільник СБУ Леонід Деркач у розмові з Президентом Леонідом Кучмою стверджував: Віктор Медведчук був агентом КДБ і мав агентурне псевдо «Соколовський». Щоправда, сам Медведчук визнавати цього не хоче.
 
«Ви знаєте, це повна маячня, яка нічого більшого, ніж сміх, у мене не викликає», — сказав він в інтерв’ю «Українській службі Бі-Бі-Сі» 4 жовтня 2002 року. 
 
А ось діалог Президента України Леоніда Кучми і голови СБУ Леоніда Деркача з книги «Хто є хто. На дивані Президента Кучми». 
 
ДЕРКАЧ: «...сам Медведчук же по хуліганству тут проходив, а зараз усі документи, які по хуліганству були, всі ці справи розпорошені, там майже одні крихти.
 
КУЧМА: Ну, що тут робити? Ну, це ж нам відомо, що він був агентом КДБ сто­процентно.
 
ДЕРКАЧ: Кому відомо? Вам відомо, мені відомо.
 
КУЧМА: Ну, а документи якісь залишились там у вас?
 
ДЕРКАЧ: Є його псевдонім — «Соколовський». Якихось документів, щоб офіційних — усе спалили. Чому спалили? Тому що навіть коли він у Київраду йшов у депутати, то прямо викликав працівників Марчук (Євген Марчук — колишній глава СБУ, а до того — керівник П’ятого («дисидентського» або ідеологічного) управління КДБ УРСР. — Ред.) і казав: «Усіх коптить, щоб тільки був Медведчук на виборах». Це однозначно
 
Інформація про Медведчука-Соколовського «гуляє» в сотнях інтернет-джерел. Проте чомусь кума Путіна зачепило її оприлюднення саме в «Україні молодій». Може, в патріотичній україномовній газеті ця інформація видається такою, що особливо «дискредитує його честь і гідність»?