Ставка на «нокаут»: в Україні з’явився ще один чинний чемпіон світу серед профі

04.12.2018
Ставка на «нокаут»: в Україні з’явився ще один чинний чемпіон світу серед профі

Гвоздик отримав чемпіонський пояс WBC у напівважкій вазі. (Фото з сайта cn.com.ua.)

На Олімпіаді-2012 в Лондоні одразу п’ятеро представників вітчизняного боксу стали призерами літніх Ігор.
 
 
Двоє олімпійських чемпіонів з України — Василь Ломаченко та Олександр Усик — доволі швидко підтвердили свій високий боксерський статус і на професіональному ринзі, де вони нині активно захищають чемпіонські пояси.
 
 
А днями титул чемпіона світу серед профі здобув і третій представник тієї зіркової «п’ятірки» аматорів. Як бронзовий призер Лондона-2012, Олександр Гвоздик порівняно довго готувався до свого титульного бою, проте коли вийшов у ринг боксувати за чемпіонський пояс WBC у напівважкій вазі (до 79,4 кг) проти канадця Адоніса Стівенсона, не залишив опонентові жодних шансів на успіх, відправивши 41-річного візаві в 11-му раунді в нокаут.
 
Узагалі вийшло так, що після потужного удару українця Стівенсон, який до поєдинку перебував у статусі регулярного чемпіона WBC, опинився в лікарні, з підозрою на крововилив у мозок. Стан канадця лікарі розцінюють як стабільно важкий, а для більш керованої ситуації ввели боксера в штучну кому.
 
«Насправді, це жах. Сподіваюся, що незабаром його стан покращиться. Не знаю, що з ним сталося... Я бачив його через 20 хвилин після бою, й він виглядав нормально, попри те, що сидів на ношах», — відзначив Гвоздик.
 
Як відзначив промоутер Стівенсона Івон Мішель, рішення лiкарiв занурити бійця в медикаментозний сон прийняли в профілактичних цілях. «Те, що сталося, — це випадок. Цього не можна було прорахувати», — наголосив Мішель.
 
Перед боєм обидва суперники націлювалися на «нокаут», хоча Стівенсон переконував: «Удар Гвоздика для мене — не проблема».
 
До 11-го раунду господар рингу начебто й тримав ситуацію під контролем — у записках судді Адоніс навіть був лідером їхніх симпатій, проте один удар — і картина світу повністю перевернулася в його голові.
 
Щоправда, тренер Гвоздика — відомий американець Тедді Атлас — після тріумфу свого підопічного мав доволі змішані почуття.
 
«Жахливе, жахливе суддівство. Не можна, аби суддя представляв ту саму країну, що й боксер. За таких умов вони виглядають не чесними й не об’єктивними. 98:92 — на користь канадця в записці канадського рефері. Це що, жарт? Добре, що нам не довелося залежати від нього», — обурювався Атлас.
 
А одними з перших, хто привітав Гвоздика зі здобуттям чемпіонського титулу, стали його друзі — Усик та Ломаченко, котрі приїхали на бій до Квебека.
 
«Дуже хороший бій. Гвоздик виграв у сильного хлопця. Саша — чемпіон світу. Він мій хороший друг, і тому це прекрасно», — відзначив абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі Олександр Усик.