Гарбузовий фонтан чудових вражень: страви з яскравими нотками від Наталії Печерської

14.11.2018
Гарбузовий фонтан чудових вражень: страви з яскравими нотками від Наталії Печерської

Крем-суп Наталії Печерської. (Фото з власного архіву.)

Киянка Наталя Печерська, як, утім, усі, хто причетний до культури, мистецтва і творчості, вбачає в осінніх туманах натхнення і затишок.
 
А ще — спонукання готувати такі ж страви: яскраві, смачні, літніх кольорів і барв. І осінні тумани чи ранки з інеєм будуть такими ж теплими. 
 

Крем-суп

Якщо ви ще його не готували — не віднікуйтеся, бо восени кожна господиня має приготувати гарбузовий суп. Якщо готували, новенький рецепт усе одно не буде зайвим. 
Отож для супу знадобляться: невеличкий гарбуз, морква (візьміть її стільки, скільки ж гарбуза), цибуля, 2-3 картоплини, оливкова та кукурудзяна олія, сіль, дрібка мускатного горіха, дрібка кориці, дрібка паприки, дрібка орегано, півсклянки вершків. 
 
Приготування: гарбуз і моркву почистіть та наріжте, як вам зручно — потім їх усе одно треба буде збити блендером. Дрібно покришіть цибулю. На розігріту пательню налийте суміш оливкової та кукурудзяної олій і обсмажте у ній до золотавого кольору гарбуз, моркву та цибулю. Тим часом поставте варитися дві-три картоплини. Коли картопля закипить, додайте обсмажені овочі і варіть близько 25 хвилин — до готовності. Отриманий суп збийте у блендері і додайте всі спеції зі списку. Потім долийте до супу вершки і ще раз збийте. Прикрасити страву можна зеленню, гарбузовим насінням чи горіхами. Чудово із цим супом смакуватиме бринза.

Солоний пиріг

Ще одна страва у нас теж буде з гарбузом — мова про несолодкий пиріг. Для його приготування потрібно: близько кілограма дріжджового тіста за вашим улюбленим рецептом, гарбуз для начинки, вершки, яйце, сіль та перець, сир із блакитною пліснявою, мигдаль, дрібка свіжої  нарізаної петрушки, масло для змащування форми для пирога. 
 
Приготування: зробіть дріжджове тісто за улюбленим рецептом, потім накрийте його рушником і залиште приблизно на півгодини, щоб воно збільшилося в об’ємі. Гарбуз наріжте дрібними шматочками, окремо змішайте вершки і яйце. Додайте сіль та перець за смаком. Наріжте сир дрібними шматочками. Мигдаль подрібніть. Тим часом увімкніть духовку — її треба розігріти до 180 градусів.
 
Готове тісто помніть руками і розподіліть у формі для випічки. Розкладіть у ній шматочки гарбуза і залийте яєчно-вершковою підливкою. Залиште просочитися на 10 хвилин. Випікайте пиріг 35 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипте його мигдалем. Коли витягнете пиріг, дайте йому охолонути, потім прикрасьте петрушкою та сиром і вже тоді можна смакувати.

Фруктово-ягідний мус

На вигляд — пухнаста рожева хмаринка, на смак — фонтан чудових вражень! Який там туман, коли є такий десерт?
 
«Рецепт десерту зовсім нескладний, — переконує Наталя Печерська, — і не потребує пошуку особливих складових».
 
Склад: 100 г фруктового пюре (можна з морожених ягід чи журавлини), 50 г меду або сиропу (бажано, але не обов’язково), 50 г крупи манної, 110 г білого цукру, 400 мл  кип’яченої води.
Для прикраси мусу: заморожена полуниця або будь-які інші фрукти і ягоди.
 
Приготування: пюре з різноманітних фруктів або ягід добре змішаємо з цукром і чистою водою, солодку суміш доведемо до кипіння. Потім повільно й акуратно введемо в киплячу масу манну крупу.
 
Постійно помішуючи, варимо на невеликому вогні близько 10 хвилин. Охолоджуємо масу й отриману суміш акуратно збиваємо міксером. Готовий мус розливаємо у фігурні креманки або інші красиві ємкості і прикрашаємо половинками ягід або фруктів. Ставимо мус на 60 хвилин у холодильник. У результаті в нас вийшов чудовий легкий десерт, яким із задоволенням поласують як дорослі, так і діти.
 
Ласуйте і ви! Смачного!