Сестри Музичук найдовше з українських шахісток затрималися ЧС у Ханти-Мансійську

14.11.2018
Сестри Музичук найдовше з українських шахісток затрималися ЧС у Ханти-Мансійську

Однією з чвертьфінальних дуелей чемпіонату світу в Ханти-Мансійську є протистояння росіянки Олександри Костенюк та кращої шахістки України Ганни Музичук. (Фото з сайта chess-news.ru.)

Через шість років після того, як у Ханти-Мансійську харків’янка Ганна Ушеніна стала першою в історії незалежної України чемпіонкою світу з шахів, це російське місто знову приймає турнір, який покликаний назвати ім’я нової володарки шахової корони.
 
 
Хоча, цілком імовірно, що чемпіонський титул залишиться в чинної його володарки — китаянки Цзюй Веньцзюнь, котра є рейтинг-фаворитом ЧС-2018 i продовжує успішно долати етап за етапом, не програвши наразі в Ханти-Мансійську ще жодної партії.
 
 
Аби однією з перших пробитися до півфіналу, 27-річній китаянці достатньо було в другому матчі чвертьфінального раунду змусити капітулювати 19-річну представницю Узбекистану Гульрухбегім Тохіржонову.
 
На перший погляд, завдання для Веньцзюнь — не надто складне, але по ходу змагань за юною Тохіржоновою, котрій удалося вибити з розіграшу переможницю минулого «мундіалю» Тань Чжуньї з Китаю, закріпився статус «темної конячки», тож однозначно легким чвертьфінал для рейтинг-фаворита ЧС не мав би бути.
 
Так, стартова партія 1/4 фіналу між першою та 40-ю за рейтингом шахістками планети, де Цзюй, до слова, мала право першого ходу, завершилася внічию. Відзначимо, що ЧС у Ханти-Мансійську проходить за нокаут-системою, котра, по суті, не залишає учасницям права на помилку.
 
Водночас львів’янка Марія Музичук, яка, нагадаємо, володіла шаховою короною в період 2016-2017 років, невдало розпочала свою чвертьфінальну серію, програвши її перший поєдинок Жансая Абдумалік з Казахстану, котрій, до речі, лише 18 років.
 
Кілька років тому Марічка виграла аналогічного роду турнір у Сочі, однак повторення великого успіху опинилося під великим питанням, адже в повторній «класиці» казашку в грі білими влаштувала б і нічия.
 
Значно більше шансів на підсумковий успіх має старша з сестер Музичук — Ганна, котра з мирової розпочала свій чвертьфінал проти Олександри Костенюк.
 
Протистояння приблизно рівних за силою суперниць з України та Росії (третього та сьомого гросмейстера жіночого рейтингу ФІДЕ відповідно) має всі підстави для того, аби перетворитися на запеклу драму з кінцівкою у вигляді шахового армагеддону.
 
Нагадаємо, що попередній «мундіаль», який проходив в Ірані, Ганна завершила у статусі його фіналістки, програвши вирішальний поєдинок китаянці Чжуньї.
 
Загалом, сестри Музичук залишилися єдиними представницями української збірної на чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську, хоча на його старт вийшло п’ятеро вітчизняних шахісток.
 
Після поразок у стартовому колі з розіграшу вибули Інна Яновська та Наталя Жукова, котрі поступились Ірині Круш iз США та китаянці Ні Шицюнь відповідно. Турнірний же шлях Ганни Ушеніної завершився у другому раунді, в якому вона зазнала «нокауту» від господарки змагань Валентини Гуніної.
 
Варто відзначити, що на ЧС-2018 під прапором Російської Федерації продовжує змагатися наша колишня співвітчизниця Катерина Лагно, котра після виграшу першої чвертьфінальної партії у китаянки Лей Тінцзе має великі шанси на півфінальну дуель iз переможницею пари Абдумалік—Музичук-молодша.