У Львові хочуть відреставрувати дерев’яні вікна на історичних будинках і позбутися пластикових

09.11.2018
У Львові хочуть відреставрувати дерев’яні вікна на історичних будинках і позбутися пластикових

Аби місто не втратило історичного шарму, Львівська міська рада має намір iз 2019 року запровадити програму співфінансування реставрації дерев’яних вікон у будинках. 
 
Програма передбачає, що певний відсоток від вартості робіт сплачуватиме адміністрація й певний відсоток збиратиме населення. Спільними зусиллями планують відновити 30 об’єктів.
 
Співпраця міської ради з жителями міста розпочалася ще в 2010 році, коли діяв проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ).
 
У рамках цього проекту у співфінансуванні німецького товариства та мешканців було відреставровано понад тисячу вікон. Співвідношення фінансування становило: з 2010-го до 2012 року 60% коштів оплачувало німецьке товариство, 20% — місто, 20% — мешканці, з 2013-го до 2017 року 70% коштів оплачувало німецьке товариство, 30% — мешканці.
 
Цьогоріч директор ЛКП «Археологічно-архітектурна служба м. Львова» Тетяна Балукова пропонує до обговорення такий відсоток співфінансування: 60% місто і 40% — мешканці, якщо це реставрація існуючого дерев’яного вікна, і 50% — місто і 50% — мешканці, якщо дерев’яне вікно було самовільно замінено на пластикове.
 
Із проблемою встановлення пластикових вікон в історичній частині Львова активно борються вже не один рік. Мешканці необдумано псують архітектурну красу будівель, ставлячи замість вишуканого, різьбленого, дерев’яного вікна білу пластикову потвору, яка спотворює зовнішній вигляд споруди. 
 
«Щотижня на засіданні адміністративної комісії ми розглядаємо правопорушення законодавства про охорону історичної спадщини щодо незаконних дій, вчинених фізичними особами на об’єктах культурної спадщини Львова в центральній частині міста, і найпоширеніше порушення — це встановлення пластикових вікон замість дерев’яних», — розповів Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.
 
Також чиновник  наголосив, що для напрацювання кінцевого рішення щодо реставрації вікон будуть узяті до уваги озвучені пропозиції мешканців. Після чого буде підготовлено відповідну ухвалу, яку затверджуватиме сесія Львівської міської ради.
 
Варто нагадати, що загалом у Львові є 214 пам’яток національного значення. Тоді як пам’яток місцевого значення значно більше — понад 2 тисячі. Більшість із них розташовані в центрі. Збереження архітектурних надбань є надзвичайно пріоритетним завданням як для міської ради, так і для самих жителів Львова.