З 1 квітня препарати за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати у будь-якій аптеці

07.11.2018
Якщо раніше, щоб отримати безплатні препарати, ви мали відстояти в черзі до сімейного лікаря, отримати рецепт, знайти аптеку, в якій діє програма «Доступні ліки», після чого замовити в цьому закладі препарати, які не завжди є в наявності, дочекатися виконання замовлення і лише після цього їх нарешті забрати, то з 1 квітня все стане набагато простіше.
 
Відтепер медикаменти програми «Доступні ліки» можна буде отримати у будь-якiй аптеці України.
 
Ба, більше, частину ліків МОЗ дозволить отримувати за електронним рецептом, не пред’являючи медичної картки. Ідеться про препарати трьох категорій захворювань: діабет ІІ типу, бронхіальна астма та проблеми серцево-судинної системи.
 
За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, на даний момент у програмі бере участь дві тисячі аптек, проте з квітня 2019-го ця ситуація зміниться. 
 
У МОЗ запевняють, що розшириться і список препаратів, які люди отримуватимуть безплатно. Зараз до нього входить 261 найменування від 43 виробників.
 
Що стосується країн виробництва, які беруть участь у програмі реімбурсації, то до українських виробників, які складають переважну більшість, приєдналися фармацевтичні виробництва Словенії, Туреччини, Швейцарії, Румунії, Греції, Мальти, Іспанії, Польщі та Індії.
 
Вартість ліків за програмою покриватиметься Національною службою здоров’я, гроші ж будуть переведені конкретно кожній з аптек на території України.
 
А от тут, за словами власників мереж, і виникають проблеми, адже ліки видаватимуть аптеки певним чином «у кредит», а вже держава згодом відшкодовуватиме суму, витрачену на препарати.
 
«УМ» поспілкувалася з керівником однієї з аптечних мереж, який, проте, побажав не називати свого імені. Розповідає, що користі для аптек від цієї програми немає, більше того, це неоплачуване навантаження на фармацевтів.
 
«Це додаткова і немала робота, за яку вони (фармацевти. — Ред.) не отримуватимуть ні копійки. Ми працюватимемо, немов банк. Видамо ліки, а потім чекатимемо, поки держава покриє суму, яку ми витратили на них. І коли це буде — теж під питанням», — зазначає співрозмовник. 
 
«Правила програми «Доступні ліки» спонукають виробництва не ставити захмарні ціни. У новому реєстрі вартість окремих препаратів зменшилася на 40% і більше. У середньому ціни на препарати знизилися на 6,5%», — кажуть у прес-службі Міністерства охорони здоров’я. 
 
А от фармацевт однієї зі столичних аптек Людмила Коваль нововведення називає позитивними, хоча і згодна, що відтепер фармацевтам доведеться виконувати більший обсяг роботи і відповідальність зросте.
 
Адже відтепер потрібно буде слідкувати за правильністю оформлення рецепта, вводити в базу даних та уважно дивитись на дату виписаного документа, адже дійсний він усього місяць, і якщо пацієнт не вклався у цей термін, фармацевт не матиме права йому видати ліки.
 
«Це дуже важливо, бо потім при складанні звіту на відшкодування державою, якщо будуть допущенні помилки, кошти можуть не надійти. Голов­ний плюс цієї програми, що мільйони пацієнтів отримають доступ до життєво необхідних препаратів. А також це розвантажить аптеки, які від початку працювали із цією програмою. Відтепер ці обов’язки розділять між усіма аптеками України. У цьому є плюс для пацієнтів, бо вони самі можуть обрати аптеку, яка їм зручніша і ближча», — коментує пані Людмила. 
 
Глобальні ж проблеми можуть виникнути у випадку, якщо парламентарії проголосують за законопроект №8591, що передбачає  скорочення загальної кількості аптек в Україні. Ось тут і виникне складність, адже, за словами експертів, окрім комунальних аптек, не буде кому брати участь у програмі. Відтак може постати питання економічної і фізичної доступності препаратів.
 
«Якщо закон буде прийнято, ми станемо свідками грандіозного переділу ринку аптечних установ, багато аптек змушені будуть закритися, а в процесі трансформації ринку такі дер­жавні програми, як «Доступні ліки», просто зупиняться і не працюватимуть. Громадяни України від цього точно не виграють, а ті з них, що залежать від щоденного прийому життєво важливих препаратів, конкретно постраждають», — вважає доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко. 
 
Крім того, за вимогами цього законопроекту, у власників аптечних мереж має бути в обов’язковому порядку вища фармацевтича освіта, а, за словами експертів, більшість із них її не мають, адже фармацевтичний ринок в Україні — це бізнес. Закриття аптек, яке неминуче у випадку прийняття закону, також позначиться на зайнятості працівників аптек. На сьогодні експерти говорять про 40 тисяч потенційних безробітних.
 
Нагадаємо, законопроект № 8591, який внесли 12 липня цього року кілька депутатів, містить також норму про те, що ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами видаватися не буде, якщо «в день подачі заяви про видачу ліцензії відстань по прямій лінії від місця запланованого розташування аптеки до найближчої аптеки становить менше як 500 метрів». n