У Тернополі через ціни на проїзд тепер протестують перевізники: хочуть повернути «драконівські»

07.11.2018
Як «УМ» повідомляла, після багатолюдних акцій протесту міська влада Тернополя відмінила своє рішення про підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, яка з 1 листопада зросла майже вдвічі.
 
Однак це, зрозуміло, не сподобалося приватним перевізникам, тож у вівторок до протесту вдалися вже вони.
 
Вранці 6 листопада на маршрути вийшли лише комунальні тролейбуси та автобуси, яких явно недостатньо для нормального режиму перевезень, тож тернополянам стало складно пересуватися містом.
 
Комунальний транспорт був переповнений, на зупинках збиралися натовпи, а на деяких дорогах утворилися затори через збільшення кількості приватних автівок, багато людей добиралися на роботу чи у справах пішки.
 
Влада наразі думає, як вирішити проблему. «Станом на 6 листопада всі тролейбуси та автобуси КП «Тернопільелектротранс» виїхали на маршрути міста та працюють у звичному режимі, — йдеться у повідомленні на сайті Тернопільської міськради. — Оскільки у КП «Міськавтотранс» немає комунального транспорту, а водії приватних власників маршрутних таксі сьогодні не виїхали на маршрути міста, рухомий склад міського електротранспорту намагатиметься забезпечити перевезення всього потоку пасажирів. Тернопільська міська рада шукає шляхи виходу з цієї непростої ситуації та просить тернополян завчасно планувати свої маршрути».
 
Тим часом у соцмережах на додачу до флешмобу #пішки на роботу почав ширитися ще й  флеш-моб #підвезу. Громадські активісти закликають тернопільських водіїв зупинятися біля переповнених зупинок громадського транспорту і забирати людей, яким треба їхати в тому ж напрямку.
 
Також почали з’являтися оголошення на кшталт «Завтра зі Східного від «Студії м’яса» через центр на Новий Світ. Безкоштовно. Виїзд о 08:10, 2 місця».
 
Відповідне звернення до всіх свідомих громадян опублікував і тернопільський осередок ВО «Автомайдан».
 
«Наголошуємо, що акції протесту — чи не єдиний інструмент, яким наділені жителі, аби впливати на незрозумілі дії чиновників i депутатів, тому вся відповідальність за подальші ймовірні транспортні колапси в місті цілком і повністю лягає на плечі недолугого керівництва Тернопільської міської ради та міського голови Сергія Надала зокрема. У зв’язку з описаними вище ймовірними подіями, які значно ускладнять доїзд мешканців на роботу / школи / дитячі садки і т.д., ми пропонуємо згадати та повторно задіяти наш досвід із підвезення водіями пересічних мешканців міста (нагадаємо, що таку практику автомайданівці вже успішно застосовували під час транспортного колапсу, який виник через неочікувані снiгопади в листопаді 2016 року)» — йдеться, зокрема, в цьому зверненні.