«Можете зробити краще — сядьте в моє крісло»: головне про скандал з відставкою Юрія Луценка

07.11.2018
«Можете зробити краще — сядьте в моє крісло»: головне про скандал з відставкою Юрія Луценка

Із відставки теж можна зробити комедію (Фото: apostrophe.ua)

У вівторок українських силовиків викликали до парламенту на «килим», аби заслухати звіт щодо резонансного вбивства херсонської активістки й радниці херсонського мера Катерини Гандзюк.
 
 
На «розбір польотів» до народних депутатів прийшли Генеральний прокурор Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, глава Національної поліції Сергій Князєв та очільник СБУ Василь Грицак. 
 
 
У своєму виступі Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що під час слідства, «яке ні на день не зупинялося», було «проведено 367 допитів, 21 експертизу, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії».
 
Водночас він обурився, що в понеділок стався витік інформації слідства до ЗМІ, й це на 30% зменшує успіх розслідування.
 
«Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які, ймовірно, були замовниками. Сама Гандзюк говорила про частину з них. Мені особисто вона висловлювавала припущення щодо трьох із них», — сказав Луценко. Він додав, що слідство вважає доведеним вину виконавця (Грабчука) та організатора (Торбіна), і справу буде передано до суду до кінця цього року.
 
«Щодо замовника слідство має версії. І впевнений, що воно ефективно рухається. До вчорашнього дня я був упевнений, що ми спрацюємо ефективно. Але вчора, в результаті «піару на крові», одна з версій витекла у ЗМІ», — заявив Генпрокурор.
 
«Витік інформації підірвав успішність слідства. Як парламентарiю в минулому, мені зрозуміло, що організаторам Тимчасової слідчої комісії не потрібний результат, а тільки піар заради влади», — заявив Луценко з трибуни. Тому не дасть дозволу на доступ Тимчасової слідчої комісії до жодного документа слідства в цій справі.
 
«Щоб не було сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку Президенту України, і ви в парламенті маєте розглянути це питання», — сказав Юрій Луценко.
 
За його словами, «вам» (народним депутатам) вирішувати, чи він керуватиме ГПУ, «чи Мустафа Найєм» (саме цей народний депутат ініціював створення тимчасової слідчої комісії). 
 
Після Генерального прокурора на трибуну вийшов Сергій Князєв, він показав відео з місця нападу на Гандзюк та відео допитів підозрюваних.
 
Василь Грицак, який узяв слово далі, також наголосив на недопущенні оприлюднення інформації досудового розслідування, що неминуче зашкодить слідству.
 
«Це я вам кажу як оперативний співробітник iз великим досвідом роботи», — додав глава СБУ.
 
Народних депутатів, які виступали після силовиків, також переповнювали емоції. Вони звинувачували правоохоронні органи в бездіяльності та постійних сварках між собою, нагадували конкретні гучні кримінальні злочини останніх років, за які так ніхто й не відповів. 
 
«В Україні на руках — близько 3 мільйонів нарізної зброї, зареєстроване 1241 убивство. А мені тут дорікають: це ти їх убив, — емоційно відповів на звинувачення Юрій Луценко. — Та я день і ніч сиджу в тому проклятому кріслі [Генпрокурора], щоб і простий українець, і народний депутат почувався захищеним. Якщо не можете допомогти, то принаймні не заважайте. Можете зробити краще — сядьте в моє крісло!». І додав, звертаючись до залу, що в правоохоронців «руки зв’язані саме завдяки вашим законам, які ви прийняли». 
 
...Відставку Генерального прокурора ВР не підтримала, «за» проголосували 38 нардепів, до яких згодом доплюсували ще один голос. А от рішення про створення Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів ухвалили. Її очолить позафракційний народний депутат Борислав Береза.