Для мене давно зрозуміло, що вся випічка з яблуками — особлива. Яблука у випічці — це казка, причому щоразу нова. Цього разу вона — від львів’янки Марти Левицької.
«Він (яблучний пляцок) є улюбленцем нашої родини. Люблю додавати дууууууже багато яблук, печу його давно, ніколи не набридає, сьогодні вийшов особливо смачним», — каже вона і ділиться рецептом.
Для тіста: 500 г борошна, пачка маргарину, 5 жовтків, склянка цукру, 3 столові ложки з вершком сметани, пакетик розпушувача.
Замісити тісто, розділити на дві частини (меншу і більшу), з меншої скачати 4 кульки і покласти їх у морозилку.
Більшу стелимо на форму, з тіста робимо бортики для яблук.
Для начинки: 1,7 кг яблук, у мене 7 величезних. Яблука почистити потерти і на шатківничці.
Для білкової піни: 5 білків, склянка цукру, пакетик ванільного цукру, столова ложка крохмалю.
Білки збиваємо з дрібкою солі, поступово додаємо цукор, збиваємо до твердих піків, вимішуємо з крохмалем.
Яблука викласти на тісто, посипати манкою, далі викласти білки, затерти тістом із морозилки. Пекти приблизно годину. Це не пиріг, це картина яблуками!