Влада окупованого Севастополя відкрила «полювання» на вуличних артистів

06.11.2018
Із листопада 2018 року будь-яка людина, яка захоче щось заспівати або зіграти на вулицях Севастополя, буде змушена брати дозвіл у чиновників Російського головного управління культури уряду міста.
 
 
Найбільш суворо відстежуватимуть дотримання лише зараз встановлених правил на майданчиках Приморського бульвару, в парку імені Ахматової та у Рибальському сквері.
 
 
Начальник профільного управління Микола Краснолицький мотивує жорсткість правопорядку скаргами городян на сторонній шум та звуки музики, що заважають їм відпочивати.
 
А ось мер Севастополя Дмитро Овсянников заявив, що, мовляв, «пішов назустріч побажанням трудящих», погодивши зі співробітниками фіскального відомства норми, згідно з якими відбуватиметься впорядкування програми виступів вуличних музикантів, а також перевірка їх репертуару та якості звуку.
 
Передбачається, що програми виступів уже не вільних музикантів затверджуватиме головне управління культури. Тільки після цього вуличні артисти зможуть розраховувати на отримання дозвільних папірців терміном на місяць, після чого «іспит» перед чиновниками знову доведеться перескладати. 
 
Ще одна нова норма передбачає, що поліцейські зможуть заарештовувати та кидати за ґрати тих, хто самовільно виступає просто на вулиці, адже чиновники пообіцяли в найкоротші терміни облаштувати «спеціально відведені місця» для вуличних музик.
 
Ну, а поки вуличні музики та артисти залишаться поза правовим полем. Заробляти на життя співом та танцями вони тепер зможуть лише на свій страх і ризик.
 
Нагадаємо, що раніше глава адміністрації Ялти Андрій Ростенко заявив, що вуличним музикантам обмежать доступ на міську набережну. Влітку поточного року на цьому курорті вже провели кілька рейдів із «зачистки» міста від вуличних музикантів.
 
Підконтрольна Кремлю адміністрація Ялти відзвітувала, що силовики склали на музик протоколи про порушення правопорядку на вулицях міста.
 
Справжнім «надбанням» окупантів після рейду стали музичні інструменти, а також звукопідсилююча апаратура, шість колонок. Для того щоб вуличні артисти не надумали скаржитися, з ними провели профілактичні бесіди співробітники ФСБ Росії.
 
Цікаво, що до окупації півострова Крим Росією вуличні артисти могли самовиражатися так, як їм заманеться, і ніхто в масовому порядку їх не заарештовував. Тепер же і репертуар з адміністрацією міста погоджувати потрібно, та й місця вибирати лише ті, які вкажуть чиновники.
 
Подібне ставлення до представників мистецтва, окрім порушення прав та свобод людини, вирiзняється ще й відвертим бажанням заробити грошей. Адже на незаконному виконаннi пісень та грi на музичних ін­струментах, а також складаннi чи нескладаннi протоколів про порушення правопорядку можна непогано заробляти.