«Привид опери»: у Києві представлять музику чотирьох композиторів різних епох

06.11.2018
«Привид опери»: у Києві представлять музику чотирьох композиторів різних епох

Солісти — заслужені артистки України Іванна Пліш (сопрано) та Катерина Баженова (фортепіано) і лауреат міжнародних конкурсів Сергій Андрощук (тенор). (Фото Сергія ДРУЧЕНКА.)

У Національному будинку органної та камерної музики України 17 листопада пройде концерт з нагоди ювілейних дат чотирьох видатних композиторів: французів 200-річчя Шарля Гуно, 180-річчя Жоржа Бізе, 160-річчя італійця Джакомо Пуччіні та 70-річчя британця Ендрю Ллойда Уеббера. Назвали музичну «солянку» на честь одного з найпопулярніших мюзиклів наймолодшого у ситуативній трійці Ендрю Ллойда Уеббера, — «Привид опери», який композитор написав у 1986-му. Ініціатори проекту — Катерина Баженова, Іванна Пліш та Сергій Андрощук.
Концерт «Привид опери» буде до душі шанувальникам оперного мистецтва. Меломани зможуть насолодитися оперними та органними творами композиторів різних епох: від XIX століття до сьогодення, які зробили вагомий внесок у розвиток світового музичного мистецтва.
«Ідея проведення концерту «Привид опери» у нас виникла ще на початку року»,— розповідає заслужена артистка України, піаністка Катерина Анатоліївна Баженова. — Організувати та провести концерт із нагоди ювілею одного композитора було би не так цікаво з урахуванням специфіки нашого концертного залу та участі органа у кожному концерті. Отже, ми вирішили провести концерт, присвячений ювілеям декількох композиторів». 
У київському концерті «Привид опери» прозвучать такі твори: Ж. Бізе «Хабанера», арії з опер «Кармен» та «Пертська красуня»; Ш. Гуно арія з опери «Фауст», «Ромео та Джульєтта»; Дж. Пуччіні арії з опер «Джанні Скіккі», «Богема», фрагмент з опери «Турандот» (для органа); Е. Л. Уеббера арії з мюзиклів «Коти», «Привид опери»; Дж. Верді «Сторінками відомих опер» (аранжування для органа) та дует з опери «Травіата»; Л. Деліба дует з опери «Лакме»; Р. Вагнера «Політ Валькірій» (аранжування для органа).
«Особливість концерту «Привид опери» полягає в тому, що ці твори рідко виконуються у нашому концертному залі. Деякі з них прозвучать уперше. Ще хочу додати, що концерт з нагоди ювілеїв чоти­рьох видатних композиторів — Гуно, Бізе, Пуччіні та Уеббера — пройде у Києві вперше», — уточнює Катерина Баженова.
У концерті візьмуть участь такі виконавці: народна артистка України Ірина Калиновська (орган); заслужені артистки України: Іванна Пліш (сопрано), Тетяна Гавриленко (меццо-сопрано), Катерина Баженова (фортепіано), а також лауреат міжнародних конкурсів Сергій Андрощук (тенор).
Нагадаємо, Джакомо Пуч­чіні – італійський опер­ний композитор XIX—ХХ століть. Його опери «Манон Леско», «Богема», «Тоска», «Мадам Баттерфляй», «Турандот» сягають традицій італійського бельканто та є основою репертуару всіх оперних театрів світу. Ендрю Ллойд Уеббер — сучасний британський композитор, автор 16 мюзиклів, двох тем до кінофільмів та реквієму, лауреат численних нагород, зокрема, «Оскара» та «Греммі». Французи Шарль Гуно та Жорж Бізе — композитори і диригенти, творили у XIX столітті. Перший — один із творців французької ліричної опери. Другий — піаніст епохи романтизму.