В окупаваному Армянську знову запустили отруйний «Кримський Титан»

30.10.2018
В окупованому Армянську знову йдуть кислотні дощі: завод «Кримський Титан» відновив свою роботу.
 
Небезпечне хімічне підприємство 20 жовтня запрацювало після півторамісячної зупинки, але поки що лише набирає обертів колишньої потужності.
 
Через особливості виробництва на повний запуск пішло більше часу, ніж тиждень. Однак жителі північної частини Криму вже зараз скаржаться на погіршення стану здоров’я, запах металу в повітрі та жирний зелений наліт на всіх відкритих поверхнях на дитячих майданчиках, власних легковиках та велосипедах, а також на речах, які зберігаються просто неба на балконах будинків.
 
Поки що невідомо, чим мотивували своє рішення співробітники кримського управління Росприроднагляду, підписуючи дозвіл на відновлення робіт для заводу з виробництва діоксиду титану. Адже причини потрапляння отруйних речовин в атмосферу так і не були точно встановлені. 
 
Нагадаємо, наприкінці вересня рятувальники ДСНС на Херсонщині після хімічних викидів iз «Титана» содовим розчином обробили понад 200 кілометрів дорожнього покриття. Утім завод знову за лічені дні роботи забруднив територію прилеглих до нього сіл отруйними відходами виробництва.
 
За словами працівників підприємства, на заводі останніми роками грубо порушували технологію утилізації хімічних речовин, які залишаються в процесі виробництва титану. Впродовж трьох років гідролізну кислоту скидали до порожнього відстійника, де після переходу Криму під юрисдикцію Росії вже майже не було води.
 
«Але це не головний чинник екологічної катастрофи у Криму, — упевнений екс-працівник заводу «Титан» Олександр Іващенко. — Важко собі уяви­ти, скільки знадобилося б води для того, щоб розбавити отруйні відходи виробництва. Швидше за все, можна говорити про непрацюючі фільтри та бажання власників заощадити кошти на утилізації відходів».
 
Нагадаємо, що перший серйозний викид невідомих отруйних речовин на півночі Криму стався цьогоріч у ніч на 24 серпня. Після цього всі будинки навколо вкрилися жирним сіро-зеленим нальотом, було знищено урожай на полях прилеглих сіл, а на території аж до самого міста Херсона люди відчували запах металу в повітрі та страждали від алергічних реакцій. 
 
Так звана влада окупованого Криму 4 вересня визнала, що концентрація небезпечних речовин у повітрі перевищує норму, після чого почалася масова евакуація дітей та вагітних жінок.
 
А через десять днів в окупованому Армянську ввели режим надзвичайної ситуації через хімічну катастрофу на заводі «Кримський Титан». Його скасували 22 вересня. Адміністрації небезпечного підприємства дали «добро» на відновлення роботи. Окупанти впевнені, що ситуація з хімічними речовинами в Армянську нібито перебуває у межах норми. 
 
За фактом екологічного лиха в Криму правоохоронці України порушили кримінальне провадження за статтею 241 КК України («Забруднення атмосфери та повітря»). Її санкції передбачають штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 1700-3400 гривень) або обмеження волі на термін до трьох років.
 
Правозахисники України також передали всю інформацію про отруйні викиди в окупованому Криму представникам ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародного комітету Червоного 
Хреста.