Композитор Мирослав Скорик присвятив музику піаністці Наталії Пасічник

30.10.2018
Композитор Мирослав Скорик присвятив музику піаністці Наталії Пасічник

Наталія Пасічник. (Фото надане компанією «Дель Арте».)

У рамках другого фестивалю української музики у Швеції «Переосмислюючи Європу: Україна» (Rethinking Europe: Ukraine), який проходитиме 1-3 листопада у цій скандинавській країні, композитор Мирослав Скорик особисто представить свій новий твір.  
 
 
Цей музичний фестиваль — єдина платформа Скандинавії, де меломани мають змогу познайомитися з українською класичною музикою.
 
 
Торішній перший фестиваль  Rethinking Europe: Ukraine представляв слухачам більшою мірою романтичну національну музику. Цьогорічний — представить українську музику епохи бароко — Максима Березовського та Дмитра Бортнянського.
 
Та трьох найзначніших постатей української сучасної музики — Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Валентина Сильвестрова — у виконанні відомих скандинавських та українських солістів Генріха Френдіна (альт), Наталі Пасічник (фортепіано), Ольги Пасічник (сопрано), Еміля Джонассона (кларнет), Мирослави Которович (скрипка) та шведського оркестру «Ре-барок».
 
У рік свого 80-ліття Мирослав Скорик відвідає фестиваль і представить спеціально написаний для цієї події твір — «Варіації на Шведську тему», присвячений українсько-шведській піаністці Наталі Пасічник.
 
Музикантка вже  більше 25 років живе у Швеції, є успішною і знаною в Європі та Америці концертуючою піаністкою, яка невтомно  пропагує на всіх континентах українську музику, зокрема багато виконує творів Мирослава Скорика. 
 
«Варіації...» будуть певним українським фестивальним алаверди. Адже важливим інгредієнтом гала-концерту минулорічного фестивалю Rethinking Europe була присвята шведської композиторки Андреа Тарроді: вона взяла нашу мелодію «Сизокрилий голубоньку» та шведську народну «Чисті зорі», поєднала їх, і вийшло концертино Songs of the Sky. Для фахової спільноти це була подія. 
 
Серія концертів у рамках фестивалю відбудеться за участі юних віртуозів із різних куточків України. Цього разу з творами українських композиторів шведських слухачів знайомитимуть обдаровані діти, які вже встигли завоювати призові місця на найпрестижніших музичних конкурсах України і за кордоном: Віра Вільховченко (11 років, м. Кременчук, фортепіано), Артур Чорний  (14 років, 
м. Олександрія, скрипка), Антон Бондаренко (16 років, м. Дніпро, фортепіано), брати Роман і Олександр Федюрки (8 і 13 років, м. Київ, фортепіано).