Томос буде: головне про засідання Синоду Вселенського патріархату у Стамбулі

12.10.2018
9-11 жовтня у Стамбулі засідав Синод Вселенського патріархату. Синод відбувався за зачиненими дверима, а його порядок денний не було оприлюднено.
 
 
Наразі відомо, що в середу найвищі ієрархи світового православ’я заслухали доповіді екзархів, якi їх цього вересня надав Україні патріарх Варфоломій, про результати їхньої поїздки до Києва.
 
 
А в четвер розглядали «українське питання». Один з екзархів, архiєпископ Даниїл Памфілійський із США, вранці у четвер висловив сподівання, що Томос Україні буде надано.
 
Крiм цього, надвечір у середу в розмові з католицьким агентством новин KNA у Стамбулі митрополит Австрійський і екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) заявив, що «надання Українській православній церкві автокефалії поки відкладено».
 
Мовляв, через загострення стосунків iз Москвою, вселенське православ’я продовжуватиме чекати «слушного часу».
 
Натомість прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря пояснив, що Арсеній дав коментар ЗМІ 10 жовтня, ще до початку обговорення «українського питання».
 
Патріарх Філарет в інтерв’ю «5-му каналу» прогнозував, що після рішення щодо надання Томосу відразу буде скликано «об’єднавчий Собор».
 
Він складатиметься з архієреїв Київського патріархату (УПЦ КП) — це 41 архієрей, 12 архієреїв Української автокефальної церкви (УАПЦ) і 10 архієреїв Московського патріархату. Адже Томос має отримати вже глава майбутньої помісної, єдиної Церкви.
 
«Якщо ж Томос буде прийнятий пізніше, то, звичайно, буде скликаний пізніше, але в цьому році, ми сподіваємося, що все це здійсниться», — запевнив український патріарх.
 
Тим часом учора Синод Вселенського патріархату зняв анафему (відлучення від церкви) із самого Філарета, предстоятеля УПЦ КП.