14 жовтня вшановуємо захисників України та їхню заступницю Святу Покрову

12.10.2018
14 жовтня вшановуємо захисників України та їхню заступницю Святу Покрову

Пресвята Богородице, спаси і сохрани! (Фото з сайта news.ua.)

14 жовтня в Україні відзначається одне з найшанованіших православних свят — Покрова Пресвятої Богородиці.
 
 
Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії. 
 
 
Як свідчать перекази, вперше заступництво Матері Божої відкрилося простим смертним на початку Х століття у Константинополі, що був столицею Візантійської імперії.
 
 
Коли вороги оточили місто, мешканці зібралися у Влахернському храмі, де зберігався омофор — головний покров Богородиці, й молилися Діві Марії про порятунок.
 
Раптом блаженний Андрій Юродивий та його учень побачили, як від вівтаря вийшла в оточенні багатьох святих Богородиця і свій омофор простерла над тими, хто молився, — ніби покрила їх.
 
Це означало, що Діва-Богородиця покриває своїми молитвами і милістю всіх, хто звертається до її Сина Ісуса Христа. Константинополь був урятований. 
 
Може, саме через дивовижне заступництво, яке сталося, як зараз сказали б, «в умовах воєнного конфлікту», Святу Покрову обирали своєю покровителькою й воїни наступних поколінь.
 
Зокрема, Діві Марії молилися запорозькі козаки, а церква, яка існувала в Січі, була збудована саме на честь Покрови. Згодом по заступництво до Матері Божої зверталися воїни УПА. Відтак на Покрову ми відзначаємо ще й День українського козацтва та День УПА. 
 
У сучасній Україні формується нове розуміння цього прадавнього свята. З 2015 року 14 жовтня є вихідним і державним святом — Днем захисника України.
 
Наша держава, яка вже п’ятий рік стійко відбиває російську агресію, запроваджує власні й цілком нові, відмінні від радянських мілітарні традиції.
 
Зокрема, цьогоріч на Покрову буде відкрито Залу пам’яті військовослужбовців ЗСУ на території Міністерства оборони України (Повітрофлотський проспект, 6). (Про це «УМ» детально писала в попередньому номері). До складу цього меморіального комплексу ввійде і Дзвін пам’яті.
 
Щодня о 08:45 розпочинатиметься скорботна церемонія: поіменно згадуватимуть усіх загиблих у цей день захисників Вітчизни, а дзвін «оплакуватиме» кожного своїм ударом. 
 
«Кожного дня дзвін буде згадувати загиблих військових за всі роки. 14 жовтня — 1, 15 жовтня — 5, 16 жовтня — 7, 17 жовтня — 5... І удари дзвону, — пише у «Фейсбуці» радник міністра оборони Юрій Бірюков. — Будуть дні, коли плач дзвону буде рвати нас довгі десятки хвилин — майже 40 хвилин без перестанку. А будуть щасливі дні, коли він мовчатиме. І ми молитимемось, щоб він завжди мовчав у цей день».
 
Тихих днів, без втрат для українських військових, буде всього 32 на рік.
 
«Всього лише 32 дні тишини в році», — наголошує Юрій Бірюков. 
 
Ідею з дзвоном запропонували волонтери, вони ж наполягли, аби його було виготовлено на пожертви доброчинців. Збирали гроші й за допомогою аукціонів, спеціально для яких виготовили лімітовану партію чашок з символікою Збройних сил України.
 
За словами Юрія Бірюкова, одну з таких чашок придбав і Верховний головнокомандувач та Президент України Петро Порошенко — вона обійшлася йому в 30 тисяч гривень. 
 
Вхід на територію меморіалу буде вільним і відкритим для всіх бажаючих до 18:00 (окрім годин, коли тут відбуватимуться офіційні заходи). Отже, сьогодні і завтра — останні дні тиші до того моменту, коли Дзвін пам’яті почне озвучувати нам справжню ціну української Незалежності...