Харківський суд заборонив прокремліську громадську організацію «Русь триєдина»

10.10.2018
На Харківщині поменшало ще на одну громадську організацію, члени якої підтримали у 2014 році проект РФ під назвою «русская вєсна».
 
«Співробітники спецслужби встановили, що учасники «Русі триєдиної», зокрема, були активістами так званого Антимайдану, вимагали надання російській мові статусу другої державної, здійснювали збір підписів із зазначених питань, — повідомила прес-служба СБУ. — Вони також наполягали на проведенні референдуму щодо федералізації України та організували низку хресних ходів центральними вулицями Харкова, під час яких закликали до створення фейкової «Харківської народної республіки» із подальшим входженням її до складу РФ».
 
Кремлівські активісти, за даними СБУ, під приводом захисту адміністративних будівель також створювали «дружини народного ополчення» та агітаційні пункти для поширення російської символіки.
 
А після того як спецпроект «русская вєсна» у Харкові зазнав поразки, масово виїхали до РФ і вже звідти через соціальні мережі почали розповсюджувати антиконституційні статті, виправдовуючи дії «ополченців» i «відпускників» на Донбасі. Дехто з них до цього часу бере участь у бо­йових діях на боці російських терористів. 
 
За даними СБУ, «Русь триєдина» належала до числа громадських організацій, які використовуються Росією (окрім відкритої агресії в Криму та на Донбасі), в якості так званої «м’якої сили».
 
«Встановлено, що з використанням легалізованих громадсько-політичних об’єднань, науково-експертного, освітянського середовища, інших інформаційних площин формуються механізми впливу на громадську думку з метою дестабілізації ситуації в нашій державі», — йдеться у повідомленні прес-служби відомства.
 
Позов до Харківського адміністративного суду був поданий Головним управлінням юстиції в Харківській області на основі фактів, зібраних Службою безпеки України.
 
Розгляд справи тривав місяць, після чого діяльність філії РФ було заборонено. Рішення суду містить посилання на відео, де голова «Русі триєдиної» називає Харків «Південним заходом Росії», а столичну владу — «хунтою». 
 
Відповідач не скористався правом відкликання на адміністративний позов, тому організація автоматично втратила свій офіційний статус.